Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Αυτή τη στιγμή...

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11.500 φαρμακεία.

Σε 2 χρόνια θα υπάρχουν 4500 φαρμακεία.

Η επέλαση των αλαπίδων, ΔΟΛ κτλ άρχισε.

Τέλος...

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Υποχρεωτική θεώρηση για συνταγές αξίας 150 ευρώ

Την υποχρέωση θεώρησης των συνταγών αξίας 150 ευρώ, πριν αυτές εκτελεστούν από τον φαρμακοποιό, προβλέπει τροποποίηση που επέφερε στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.


Στο αρχικό κείμενο ετίθετο αντίστοιχη υποχρέωση για συνταγές που ξεπερνούν αθροιστικά σε αξία τα 150 ευρώ ανά μήνα.


Πηγή: ΑΠΕ, 28/4/2010

Μειώσεις τιμών στα φάρμακα

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17574&subid=2&pubid=6845741





Την έντονη αντίδραση των φαρμακοβιομηχάνων έχει προκαλέσει η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Οικονομίας για μειώσεις τιμών σε χιλιάδες φάρμακα.

Η διάταξη τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι μειώσεις τιμών αφορούν σε 6.500 φάρμακα και μεσοσταθμικά θα φθάσουν το 21,72%.  

Συγκεκριμένα, για 2.500 πρωτότυπα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα ισχύσουν τα παρακάτω:

  • Μηδενική μείωση για όσα κοστίζουν από 0 έως 1 ευρώ
  • Φάρμακα με τιμή από 1,01-5 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 3% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)
  • Μείωση 20% για όσα κοστίζουν από 5,01 έως 20 ευρώ
  • Μείωση 23% για όσα κοστίζουν από 20 έως 50 ευρώ
  • Μείωση 25% για όσα κοστίζουν από 50 έως 100 ευρώ
  • Μείωση 27% για όσα κοστίζουν από 100 ευρώ και πάνω.

Για τα 4.000 αντίγραφα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά η μείωση θα είναι μεσοσταθμικά 31,72%.

Οι φαρμακοβιομήχανοι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό και προειδοποιούν ότι οι μειώσεις των τιμών θα οδηγήσουν σε μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων, γιατί θα αυξηθεί η ζήτηση από τις άλλες χώρες.

Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας φθάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τις μειωμένες τιμές, τα ταμεία θα έχουν άμεσα οφέλη τα οποία υπολογίζουν σε εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ το μήνα.

Επιφυλακτικοί για τα οφέλη που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις μειώσεις τιμών εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί, που επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις που θα προκύψουν θα τα εξανεμίσουν.

Οι μειωμένες τιμές στα φάρμακα θα ισχύσουν για περίπου δύο μήνες, καθώς παράλληλα προχωράει η διαδικασία της ανακοστολόγησης των φαρμάκων με βάση τις τιμές στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ.

Λουράντος: "Έρχεται έλλειψη φαρμάκων στην αγορά"

Έλλειψη φαρμάκων θα υπάρξει στην αγορά σύμφωνα με την εκτίμηση του Κώστα Λουράντου που είναι ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου καθώς οι βιομηχανίες θα αποσύρουν τα φάρμακα τους και θα αργήσουν να επαναφέρουν κάποια άλλα τα οποία όμως θα είναι πιο ακριβά. Τα ακούς κυρία Κατσέλη τι γκάφα έκανες; Θα το φυσάμε και δεν θα κρυώνει...

Αναρτήθηκε από troktiko στις 10:31 π.μ.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Από το φθινόπωρο ξεκινάει ηλεκτρονική συνταγογράφηση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_25/04/2010_398833

Επισπεύδεται το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη για φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίες, κυριολεκτικά, έχουν γονατίσει τα τελευταία χρόνια το σύνολο των Ταμείων. Το σύστημα, που αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο, είναι απλό στη σύλληψη. Οπως εξηγήθηκε στην «Κ», θα στηρίζεται στις υπηρεσίες του web application. Δηλαδή, κάθε γιατρός θα μπορεί να «γράφει» συνταγή για οποιοδήποτε φάρμακο στον ασθενή του και ακολούθως να την πληκτρολογεί στο web σύστημα, που πολύ εύκολα θα δημιουργηθεί. Σε αυτό, κωδικό πρόσβασης θα έχουν όλα τα φαρμακεία της χώρας. Οπότε, ο ασθενής θα πηγαίνει σε όποιο από αυτά θέλει, ο φαρμακοποιός θα αναζητεί τη συνταγή του στο σύστημα, θα του δίνει το φάρμακο και η συναλλαγή θα τελειώνει εκεί.
Η ομάδα εργασίας που «τρέχει» το project πήρε το «πράσινο φως» έπειτα από δύο ραντεβού που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τον Δεκέμβριο και ενάμιση μήνα μετά.

Πολύ καλή ενημέρωση για το θέμα από το: http://noegov.blogspot.com/2010/04/blog-post_26.html

Εκπληξη» από το Μαξίμου για τη συνταγογράφηση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100030_25/04/2010_398816

Το νέο σύστημα που παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό θα είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση τον Σεπτέμβριο



Του Γιωργου Mαντελα
Τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, από το υπουργείο Εργασίας, όπου υπάγονται ως αρμοδιότητα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ετοιμάζεται μια «έκπληξη» σε νοσοκομεία, γιατρούς, φαρμακοβιομηχανίες και λοιπούς εμπλεκόμενους στο κομμάτι της συνταγογράφησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τότε υπολογίζεται η παρουσίαση του συστήματος που θα καθιερώσει την ηλεκτρονική καταγραφή της. Στόχος; Η εξάλειψη της σπατάλης για φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίες, κυριολεκτικά, έχουν γονατίσει τα τελευταία χρόνια το σύνολο των Ταμείων. Το όλο project, αθορύβως, βρίσκεται, σε αυτή τη φάση, στο επίπεδο του σχεδιασμού, μέσω της απαραίτητης χρηματοδότησης που εξασφαλίσθηκε από το ΕΣΠΑ και βεβαίως μέσω της κάλυψης που παρέχεται στη σχετική ομάδα, η οποία έχει αναλάβει το σχετικό έργο, από τον πρωθυπουργό.
Η στρατηγική που έχει επιλεγεί για την καθιέρωση της θρυλούμενης, πλέον, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στη χώρα μας είναι απλή στη σύλληψη, και ελπίζεται και στην εφαρμογή. Οπως εξηγήθηκε αρμοδίως στην «Κ», θα στηρίζεται στις υπηρεσίες του web aplication. Δηλαδή, κάθε γιατρός θα μπορεί να «γράφει» συνταγή για οποιοδήποτε φάρμακο στον ασθενή του, και ακολούθως να την πληκτρολογεί στο web σύστημα, που πολύ εύκολα θα δημιουργηθεί. Σε αυτό, κωδικό πρόσβασης θα έχουν όλα τα φαρμακεία της χώρας. Οπότε, ο ασθενής θα πηγαίνει σε όποιο από αυτά θέλει, ο φαρμακοποιός θα αναζητεί τη συνταγή του στο σύστημα, θα του δίνει το φάρμακο και η συναλλαγή θα τελειώνει εκεί. Εννοείται ότι κατ’ αυτόν τον απλό και εύκολο τρόπο θα καταγράφονται όλες οι συνταγές, χωρίς κόπο και ιδιαίτερες διαδικασίες. Κυριολεκτικά, όλα θα γίνονται με το «πάτημα» ενός... πλήκτρου, ενώ η εξοικονόμηση πόρων που θα εξασφαλισθεί θα είναι σχεδόν ανυπολόγιστη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το όλο project, στην πρώτη του φάση, θα έχει κόστος της τάξης των περίπου 800.000 ευρώ, το οποίο σε σχέση με τη σπατάλη που αναμένεται ότι θα καταπολεμήσει, λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί «αστείο». Συν τοις άλλοις, μια εξίσου σημαντική υπηρεσία που αναμένεται να προσφέρει, θα είναι κι αυτή της γρήγορης και άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού. Εκτιμάται ότι την ώρα αιχμής των ιατρείων στα Ταμεία (δηλαδή μεταξύ 11 και 12 το πρωί), το σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετήσει περί τις 360.000 συνταγές σε όλη τη χώρα. «Ετσι θα εξαφανισθούν διά παντός και οι περίφημες ουρές έξω από τις πόρτες των γιατρών, αφού υπολογίζεται ότι περίπου το 80% όσων τους επισκέπτονται, βρίσκονται εκεί για μια συνταγογράφηση» υποστηρίζεται αρμοδίως στην «Κ».
Το σημαντικότερο όλων, όμως, θα έχει να κάνει με την εξαφάνιση των «υπερτιμολογήσεων» και των «υποτιμολογήσεων», που αυτή τη στιγμή κατατρώγουν τα διαθέσιμα των Ταμείων ειδικότερα, και του ελληνικού προϋπολογισμού γενικότερα. Μέσα στις επόμενες μέρες μάλιστα, προγραμματίζεται επίσημη παρουσίαση του τελικού σχεδίου για το όλο project στον πρωθυπουργό από την ομάδα εργασίας που το «τρέχει». Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση που θα γίνει για τον συγκεκριμένο σκοπό στο Μέγαρο Μαξίμου, και μάλλον θα είναι και η τελική. Ούτως ή άλλως, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη ενέργεια ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν στο γραφείο του έγινε και η πρώτη σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα. Και περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, το τελικό της αποτέλεσμα...

Η σπατάλη σε αριθμούς
Για την ιστορία, και προκειμένου να υπάρχει μια συνολική θεώρηση του πράγματος, έχει υπολογισθεί ότι η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα, αισίως, έχει φτάσει πλέον στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογισθούν οι «παράλληλες» συνταγογραφήσεις (όπως, για παράδειγμα, αυτές που γίνονται απευθείας στο φαρμακείο, χωρίς προηγουμένως να τις «γράψει» ο γιατρός και όχι μόνο), τότε το συνολικό ποσό υπολογίζεται ότι φτάνει στα 10 δισ. ευρώ. Στο Βέλγιο, όπου ο πληθυσμός είναι ανάλογος με τον ελληνικό, το αντίστοιχο ποσό κυμαίνεται ετησίως μεταξύ 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ούτε τα μισά από όσα δαπανώνται στην Ελλάδα.
Το συμπέρασμα; Στη χώρα μας, το φαινόμενο έχει ξεφύγει πέρα και πάνω από κάθε όριο. Για να υπάρχει άλλο ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσό αυτό είναι το αμέσως υψηλότερο μετά από εκείνο που δαπανάται για τις... συντάξεις. Και κάθε χρόνο αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ετησίως, φτάσαμε να «παράγουμε» 100 εκατομμύρια συνταγές, όταν οι Δανοί δεν ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια. Αν μετά απ’ όλα αυτά, κάποιος ισχυριστεί ότι στον συγκεκριμένο χώρο έχει στηθεί ένα «πάρτι» εκατομμυρίων, θα έχει άδικο; Μάλλον όχι. Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η πληγή των νοσοκομείων είναι η μία από τις δύο μεγαλύτερες (μαζί με τους ΟΤΑ) που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το έσχατο δημοσιονομικό σημείο.

Δύο συν μία συναντήσεις στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι η μία από τις βασικές παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν αν πρέπει να βάλουν «μια τάξη» στα δημόσια οικονομικά. Κι εκτιμούν ότι έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα στο συγκεκριμένο μέτωπο, γιατί είναι προφανές ότι κάθε απόπειρα να διορθωθεί η κατάσταση, συναντά αντιδράσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν δημιουργήσει «κεκτημένα». Στον χώρο δραστηριοποιούνται πολλά και ποικίλα λόμπι, που υποστηρίζουν αρκετές φορές αντικρουόμενα «στρατόπεδα», που λυμαίνονται τον χώρο, κάνοντας τζίρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτή η ιστορία, κάποια στιγμή, έπρεπε να τελειώσει» υποστηρίζεται στην «Κ» από την ομάδα εργασίας που με εντολή του πρωθυπουργού έχει αναλάβει να «τρέξει» το project.
Το θέμα είναι βεβαίως ότι αν θα επιτραπεί στα μέλη της να το φέρουν σε πέρας μέχρι τέλους. «Μέχρι τώρα, έχουμε συναντηθεί δύο φορές με τον κ. Παπανδρέου. Την πρώτη φορά τον Δεκέμβριο που μας πέρασε και τη δεύτερη ενάμιση μήνα μετά. Και τις δύο φορές, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λένε οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, που για ευνόητους λόγους προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ενώ επίκειται και τρίτη συνάντηση άμεσα. Πρόκειται, πάντως, για μια πολύ ενδιαφέρουσα, ως προς τη σύνθεσή της, ομάδα, που αποτελείται όχι μόνο από τεχνοκράτες υπουργείων, αλλά κι από ανθρώπους της «πρώτης γραμμής» (π.χ. γιατρούς...) που ξέρουν το πρόβλημα, τα βαρίδια και τον τρόπο που λειτουργούν, από μέσα.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ιδιώτης καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων


Αναρτήθηκε από troktiko στις 1:05 μ.μ.
Mε πρωτοφανή προχειρότητα και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για διάφορα παιχνίδια γίνεται η διαβόητη ανακοστολόγηση των φαρμάκων, που το υπουργείο την ανέθεσε σε εταιρία. Αντί δηλαδή το μείζον αυτό θέμα να είναι αντικείμενο της επιτροπής τιμών ανατέθηκε σε
ιδιώτη για τον οποίο δεν γνωρίζει κανείς τι τεχνογνωσία έχει και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί η διαδικασία διαβλητή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκύπτουν λάθος τιμές που έγιναν με λάθος υπολογισμούς με αποτέλεσμα οι τιμολογήσεις που θα έφερναν όφελος στα ασφαλιστικά Ταμεία να έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί. 

Οι τιμές που εμφανίζει η ιδιωτική εταιρεία αν εφαρμοστούν θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων.
Το ζήτημα που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγάλο και οι ευθύνες τεράστιες τόσο για το γενικό γραμματέα ανάπτυξης κ. Κομνηνό που κινεί τα νήματα της πρόχειρης αυτής αντιμετώπισης όσο και για την υπουργό Οικονομίας κα Κατσέλη θα είναι μεγάλο.

Ο ΕΟΦ συνιστά την προσωρινή διακοπή της χρήσης του εμβολίου Rotarix

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της Glaxo το προϊόν βρέθηκε επιμολυσμένο με τμήματα DNA του ιού PCV-1 ο οποίος συνήθως υπάρχει στο χοίρειο κρέας και σε άλλα τρόφιμα και δεν θεωρείται παθογόνος για τον άνθρωπο.

ΠΦΣ προς Λοβέρδο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
« Εισηγήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»

Οι διατάξεις που αφορούν τις ποινές επί παραβατών φαρμακοποιών είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Κατά την άποψή μας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (ΠΔ 121/2008) είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των όποιων παράνομων ή εξωσυμβατικών δραστηριοτήτων φαρμακοποιών . Αυτό το οποίο λείπει,όχι μόνο στον συγκεκριμένο χώρο αλλά σε όλη την κοινωνία, είναι η εφαρμογή των νόμων.Ο ΠΦΣ έχει εμπράκτως αποδείξει στην μακρόχρονη πορεία του ότι όχι μόνον δεν καλύπτει επιλήσμονες των υποχρεώσεών τους φαρμακοποιούς, αλλά πρωτοστατεί στην διαδικασία παραδειγματικής τιμωρίας τους και απομάκρυνσής τους απο το σώμα των φαρμακοποιών.Αυτήν την στάση θα συνεχίσει να έχει και κατά την κρίση των ως άνω τροπολογιών.

Σε καμμιά όμως περίπτωση δεν θα δεχτεί στο όνομα της δημιουργίας εντυπώσεων ή της ανεύρεσης εξιλαστηρίων θυμάτων ή προς εκφοβισμό των υπολοίπων να μεγεθυνθούν μικρές τυπικές παραλήψεις και να ονομαστούν με χαρακτηρισμούς μειωτικούς για τον κλάδο. Σε καμμιά περίπτωση δεν θα ανεχθούμε οι φαρμακοποιοί να αντιμετωπίζονται ως οι εγκληματίες του τόπου για τους οποίους χρειάζεται ειδικό νομικό οπλοστάσιο. Στο σημείο αυτό πρεπει να επισημάνουμε ότι ορισμένες παραβάσεις όπως « η ανεύρεση και παράνομη χρήση συνταγολογίων ή βιβλιαρίων υγείας ασφαλισμένων» (αρ.2, περ.γ4) δεν είναι δυνατόν να συντελεστούν χωρίς την σύμπραξη του ασφαλισμένου , που προσφέρει προς τούτο το βιβλιάριό του και για τον οποίο δεν περιγράφονται ανάλογες κυρώσεις. Τέλος επισημαίνουμε ότι πρέπει να γίνει ειδική πρόβλεψη για τις περιπτώσεις ανεύρεσης ταινιών γνησιότητας όταν με τρόπο αξιόπιστο τεκμηριώνεται ότι πρόκειται για ταινίες προχορηγηθέντων (δανεικών) φαρμάκων.Οσον αφορά τα προβλεπόμενα στην παρ.2 του άρθρου 2 των τροπολογιών που αφορούν την υποχρέωση θεώρησης συνταγών (όταν η αξία τους ξεπερνά τα €150 αθροιστικά ανά μήνα) έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Α. Η διαδικασία θεώρησης των συνταγών δοκιμάστηκε κατά το παρελθόν, απέτυχε πλήρως, δεν συνέβαλε στην μείωση των δαπανών και μετεξελίχθηκε σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Ο μόνος ουσιαστικός λόγος επιβολής του είναι η δημιουργία εμποδίων πρόσβασης των ασφαλισμένων στις μονάδες παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξ αυτού αδυναμία λήψης των προβλεπομένων παροχών.
Β. Οι ελεγκτές ιατροί των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι και σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε έναν τεράστιο όγκο ασφαλισμένων που θα σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές προκειμένου να θεωρήσουν την συνταγή τους.
Γ. Η καθιέρωση ορίου €150 αθροιστικά ανά μήνα προφανώς έγινε απο άνθρωπο που δεν έχει στοιχειώδη γνώση ή εμπειρία αλλά και δεν φρόντισε να πληρφορηθεί τα στοιχειώδη απο την διαδικασία εκτέλεσης μιας συνταγής. Αλλως θα είχε αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν ένας φαρμακοποιός να ελέγξει πριν την εκτέλεση μιάς συνταγής το σύνολο και την αξία μιάς εκάστης συνταγής και συνολικά όλων των άλλων συνταγών που ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος εκτέλεσε όλο το μήνα στο ίδιο ή σε άλλα φαρμακεία, στην ίδια ή σε άλλες πόλεις της χώρας; Πως ένας φαρμακοποιός μπορεί να γνωρίζει εάν ο ασφαλισμένος εκτελέσει ή όχι μιά συνταγή που γράφτηκε μεν πρίν απο κάποιες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα προμηθεύτηκε τα αναγραφόμενα φάρμακα ή ενδεχομένως μέρος αυτών ;
Γιατί ευθύνεται και δεν θα αποζημιωθεί ένας φαρμακοποιός που τελευταίος χρονικά στην διάρκεια ενός μηνός συμμετείχε στην κάλυψη του πλαφόν των € 150,όταν σε αυτή την κάλυψη «συνέβαλαν» μερικοί ακόμη συνάδελφοί του που έτυχε να εκτελέσουν συνταγές του ιδίου ασφαλισμένου , ίσως και μεγαλύτερης αξίας, αλλά μερικές ημέρες νωρίτερα ; Αντιλαμβανόμεθα την λογική της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργείων με κάθε τρόπο να θεσπίσουν μέτρα που θα μειώσουν την φαρμακευτική δαπάνη , κατεύθυνση προς την οποία και εμείς επιθυμούμε να συμβάλουμε και για αυτό έχουμε υποβάλει απο τις αρχές του χρόνου δέσμη συγκεκριμενων προτάσεων και άμεσα υλοποιήσιμων.

Το συγκεκριμένο όμως μέτρο είναι λανθασμένο και ανεφάρμοστο υπο τις παρούσες συνθήκες πλήρους έλλειψης μηχανοργάνωσης σε όλο το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.Γιά το λόγο αυτό προτείνουμε ή την απόσυρση της σχετικής παραγράφου 2 ή τον καθορισμο ημερομηνίας έναρξης ισχύος ταυτόχρονα με την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η οποία με αυτόματο τρόπο θα υπενθυμίζει ή θα ορίζει την υποχρέωση θεώρησης της συνταγής την στιγμή που ο γιατρός ηλεκτρονικά θα συνταγογραφεί , δηλαδή κατά την έναρξη της διαδικασίας που γίνεται στο ιατρείο .
Το Δ.Σ του ΠΦΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜ.ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΔΗΜ.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ