Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Εις «υγείαν» των… κορόιδων (ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας)
Δημοσιεύθηκε 24 7 2010.

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Φάρμακα χημειοθεραπείας (πανάκριβα στην αξία τους) χορηγούσαν χωρίς φειδώ σε ασθενείς του Λαϊκού Νοσοκομείου γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί προς χάριν δωρεάν συνεδρίων από φαρμακευτικές εταιρείες… Αυτό διαπιστώνει σε πόρισμά της ειδική επιθεωρήτρια και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία «συνεχίζουν» να βουλιάζουν στα χρέη τους… Η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων έχει υπερδιπλασιαστεί τα πέντε τελευταία χρόνια… Από την άλλη η «Π» παρουσιάζει τη «βίβλο των ασθενών»… Ένας καθηγητής Ιατρικής ως άλλος «καλός Σαμαρείτης» χρεώνει από μηδέν έως και 1,5 ευρώ ασθενείς του, προς χάριν υγείας… Το βιβλίο ασθενών κατέσχεσαν άνδρες του ΣΔΟΕ σε μια από τις εφόδους που έκαναν για φοροδιαφυγή σε ιατρεία μεγαλογιατρών στα βόρεια προάστια της Αττικής… Ο γιατρός «συνταξιούχος» σχεδόν πένεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεισφέρει στα χειμαζόμενα έσοδα του κράτους…
Εξ ου και ονομάζεται στην πιάτσα των γιατρών ως ο «Άγιος Γεράσιμος της Ιατρικής»… Φαινόμενα της κρίσης του συστήματος υγείας του ΕΣΥ αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
Λαϊκό Νοσοκομείο: γιατροί «μοίραζαν» φάρμακα έναντι δωρεάν συνεδρίων!
Σε φαρμακευτικές αποθήκες είχαν μετατραπεί ορισμένες κλινικές του νοσοκομείου Λαϊκό της Αθήνας, όπως έδειξε έλεγχος ειδικής επιθεωρήτριας που υπάγεται στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή… Ένα δημοσίευμα σε πρωινή εφημερίδα, που έκανε λόγο για «πάρτι» στο χώρο της Υγείας, έφερε στο φως συνταγογράφηση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων με τη σέσουλα από ορισμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές ιατρικής (μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) και γιατρούς του ΕΣΥ… Το όφελος αυτών των γιατρών και η ανταπόδοση από φαρμακευτικές εταιρείες ήταν δωρεάν ταξίδια στο εξωτερικό για την παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων… Ένα γεγονός σύνηθες στο χώρο της Υγείας αλλά το οποίο απαγορεύεται από την ιατρική δεοντολογία… Για τον έλεγχο της υπόθεσης που αποκαλύφθηκε το 2009 ζητήθηκε και η συνδρομή -όπως αναφέρεται στην έκθεση της ειδικής επιθεωρήτριας- του ομότιμου καθηγητή Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Χούλη ως πραγματογνώμονα… Στόχος κατά πρώτον να ελεγχθεί αν σε συγκεκριμένο δείγμα ασθενών χορηγούντο φάρμακα εκτός ενδείξεων, γεγονός που από την έρευνα απεκλείσθη…
Φάρμακα χημειοθεραπείας… με τη σέσουλα
Κατά πρώτον από την έρευνα εντοπίστηκαν περιπτώσεις στις οποίες η χορήγηση χημειοθεραπείας είναι συχνότερη από την επιτρεπόμενη (την τέταρτη δηλαδή ημέρα αντί της έβδομης). Διαπιστώθηκε επίσης μεγάλη αύξηση του κόστους φαρμάκων κατά το έτος 2009 σε σύγκριση με το 2008, ιδιαίτερα στις κλινικές Παθολογική Αιματολογία και Παθολογική Ρευματολογία…
Ο έλεγχος στο ηλεκτρονικό αρχείο του νοσοκομείου έδειξε ότι από τις δύο συγκεκριμένες κλινικές χρεώνονταν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ακριβών φαρμάκων… Τα περισσότερα από αυτά ήταν για χημειοθεραπείες και στοίχιζαν πανάκριβα έως 1.377 ευρώ η δόση…
Έτσι, ενώ σε όλες τις κλινικές του Λαϊκού υπήρξε μείωση του φαρμακευτικού κόστους το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2008, στις παραπάνω κλινικές η αύξηση κυμαινόταν από 22%-55%… Δείτε τι αναφέρει επ’ αυτού η ειδική επιθεωρήτρια στο πόρισμα ελέγχου του Λαϊκού… «Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό δεν διαθέτει έναν ασφαλή μηχανισμό ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων, των υπερδοσολογικών σχημάτων, της συνταγογράφησης εκτός ενδείξεων και του ελέγχου των αποθεμάτων φαρμάκων στις κλινικές και τα τμήματα… Οι σχετικές επιτροπές που είχαν συσταθεί δεν λειτούργησαν ποτέ… Το φαρμακείο του Νοσοκομείου επίσης έχοντας να αντιμετωπίσει ένα καθημερινό αριθμό 650 – 700 εντολών προς εκτέλεση, αδυνατεί να προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των συνταγών λόγω ελλείψεως προσωπικού».
Δωρεάν ταξίδια… σε γιατρούς
Η υπερσυνταγογράφηση των χημειοθεραπευτικών σχημάτων έκρυβε βέβαια και μια πραγματικότητα γνωστή τοις πάσι στο χώρο της υγείας…
Γιατροί συναινούν να αυξάνουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών ώστε να απολαμβάνουν διάφορες δωρεές…
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δωρεές αφορούν δωρεάν παρακολούθηση σεμιναρίων ή συνεδρίων στο εξωτερικό με πληρωμή όλων των εξόδων…
Ακόμη και τον συνοδών των γιατρών…
Τα συμπεράσματα του ελέγχου από την ειδική επιθεωρήτρια για το Λαϊκό Νοσοκομείο είναι αποκαλυπτικά…
«Από την έρευνα προέκυψε ότι εννέα (9) Ιατροί κλάδου ΕΣΥ με την ειδικότητα της αιματολογίας παρακολούθησαν εντός του έτους 2009 δεκαεπτά (17) συνέδρια. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπεβλήθη κανένα στοιχείο για την κάλυψη των εξόδων τους, πλην (1) περίπτωσις ιατρού, ο οποίος ανέφερε ότι τα έξοδα παραμονής και εγγραφής ενός συνεδρίου καλύφθηκαν από την εταιρεία Novartis, και σε άλλη περίπτωση τα έξοδα εγγραφής στο συνέδριο καλύφθηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Εννέα (9) Ιατροί, μέλη ΔΕΠ, με την ειδικότητα της αιματολογίας – ογκολογίας, παρακολούθησαν εντός του έτους 2009 είκοσι εννέα (29) συνέδρια. Εξ αυτών, στις κατωτέρω περιπτώσεις αριθμητικά τα έξοδα συμμετοχής καλύφθηκαν ως εξής: Schering – Plough (1), Pfizer (1), Sanofi Aventis (1), Schering – Plough (1), Janssen – Cilag (1), Roche (1), Genesis (3), Aventis (1), Roche (3), Rafarm (1), Novartis (1), Wyeth (1) και Αιματολογική Εταιρεία (1), Παν/μιο Pittsburg USA (1), Πανεπιστήμιο Κρήτης (1).
Επισημαίνεται επίσης διενέργεια κλινικών μελετών με τη χορηγία των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες αποσκοπούν στην μεγιστοποίηση του κέρδους τους, πολλές φορές «επιβάλλουν» την προώθηση των ακριβών φαρμάκων, έναντι άλλων με συναφείς θεραπευτικές ενδείξεις.
Αναφορικά με τη διενέργεια κλινικών μελετών στα δημόσια νοσοκομεία επιβάλλεται η τήρηση ενός πλαισίου τυπικών και ουσιαστικών όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών, η τήρηση των αρχών της ορθής κλινικής πρακτικής εκ μέρους των ερευνητών και των κλινικών, επιβάλλεται επίσης η τυπική ενημέρωση του νοσοκομείου για τους ασθενείς, που υποβάλλονται σε κλινικές μελέτες και ακολουθούν ειδικά θεραπευτικά σχήματα, προκειμένου να παρακολουθούνται και να καταγράφονται οι τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων αυτών, αλλά και για να παρέχεται η δυνατότητα, μέσω των στοιχείων αυτών, άσκησης κάθε ένδικου μέσου από όποιον ασθενή συμμετέχει σε τέτοιου είδους έρευνες και έχει υποστεί βλάβη σχετιζόμενη με την θεραπευτική αγωγή του…».
Απουσιάζουν οι πανεπιστημιακοί… από τα καθήκοντά τους
ΕΚΤΟΣ από την υπερσυνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων προς χάριν των δωρεών το σύστημα του ΕΣΥ, όπως διαπιστώθηκε και στο Λαϊκό, πάσχει και από την παρουσία ή μάλλον τη συχνή απουσία (όχι μόνο λόγω συνεδρίων) των πανεπιστημιακών καθηγητών…
Έτσι τη θεραπεία «αναλαμβάνουν» οι ειδικευόμενοι γιατροί…
Η ειδική επιθεωρήτρια έμεινε έκθαμβη όταν επισκέφτηκε το εξωτερικό Ιατρείο της Αιματολογικής κλινικής του «Λαϊκού» σε ημέρα με πολλά ραντεβού ασθενών.
Δείτε τι κατέγραψε στο πόρισμά της…
«Στις 4/6/2009 στο Εξωτερικό Ιατρείο της Αιματολογικής Κλινικής η μόνη ιατρός που παρείχε ιατρικές υπηρεσίες ήταν η κ. Μαρία Δήμου, επιστημονική συνεργάτης του Αναπληρωτή Καθηγητή Αιματολογίας κ. Παν/τη Παναγιωτίδη, ομοίως είχαν προγραμματισθεί θεραπείες για τις 5/6/2009 και ραντεβού ασθενών. Ο κ. Παν/της Παναγιωτίδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της κ. Μ. Δήμου στις 4 και 5/6/2009 απουσίαζε σε επιστημονικό συνέδριο.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η κ. Μαρία Δήμου έχει πάρει την ειδικότητα της αιματολόγου στο Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ, η παρουσία της είναι γνωστή τα τελευταία έξι χρόνια στο Νοσοκομείο, ενώ η εργασιακή της σχέση (Ιδιωτικό Συμφωνητικό με το Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών) ήταν σε ισχύ κατά την ημερομηνία ελέγχου από την Υπηρεσία μας. Εξ όσων των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι στο Εξωτερικό Ιατρείο της Αιματολογικής Κλινικής η κ. Μ. Δήμου παρέχει κλινικό έργο διενεργώντας ιατρικές πράξεις της ειδικότητάς της (παρακολούθηση εξωτερικών ασθενών, παρακολούθηση θεραπειών, αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων, παρακέντηση μυελού, οστεομυελικές βιοψίες…) και καλύπτει πλήρως τα κενά του ιατρικού προσωπικού. Εάν είναι σύμφωνο με την δεοντολογία να καλύπτονται τα κενά του μόνιμου ιατρικού προσωπικού από τους επιστημονικούς συνεργάτες, απομένει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους. Το σχετικό ερώτημα που υπεβλήθη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά ουδέποτε απαντήθηκε».
Ο «Άγιος Γεράσιμος» της Ιατρικής
ΕΙΚΟΣΙ τέσσερις σελίδες στις οποίες καταγράφονται με πλήρη λεπτομέρεια τα ονόματα των ασθενών (175 το σύνολο) αλλά και οι μηδαμινές αμοιβές που εισπράχθηκαν για κάθε επίσκεψη περιλαμβάνει το βιβλίο ασθενών (ή μεριδιολόγιο) που κατέσχεσε το ΣΔΟΕ έπειτα από έλεγχο σ’ ένα από τα ιατρεία μεγαλογιατρών στα βόρεια προάστια της Αττικής…
Το βιβλίο αυτό ανήκει σε καθηγητή Ιατρικής τον οποίο οι γνώστες στον χώρο της Υγείας αποκαλούν ειρωνικά «καλό Σαμαρείτη» ή «Άγιο Γεράσιμο» της Ιατρικής καθώς τα ποσά που φέρεται να εισπράττει για κάθε επίσκεψη κυμαίνονται από μηδέν έως 1,5 ευρώ και σε ελάχιστες περιπτώσεις για το φόβο των Ιουδαίων (δηλαδή την εφορία) μέχρι 600 ευρώ…
Φυσικά αποδείξεις και για αυτά τα ελάχιστα ακόμη δεν υπάρχουν…
Συνολικά για το 2009 φέρεται να έχει εισπράξει συνολικά περίπου 12.000 ευρώ (όσο τα έσοδα ενός συνταξιούχου) και ελάχιστα το πρώτο δίμηνο του 2010…
Για την περιουσία του λέγεται από το ΣΔΟΕ ότι περιλαμβάνει υψηλές καταθέσεις και ακίνητα…
Ας ξετυλίξουμε μία μία τις σελίδες του «καλού Σαμαρείτη» προς τους ασθενείς του και «κακού Σαμαρείτη» προς την εφορία καθώς δεν εισπράττει έσοδα για να αποδίδει φόρους στο ελληνικό κράτος…
Στον πρώτο ασθενή (πρόκειται για ξένο στη χώρα μας) που τον επισκέφτηκε για εξέταση στις 19/1/2010 εισέπραξε το μεγαλειώδες ποσό των 3,13 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ εννοείται)…
Στις 8/12/2009 για τέσσερις επισκέψεις (την ίδια ημέρα), λες και εξέταζε το ίδιο πρόσωπο από το πρωί έως το βράδυ, εισέπραξε 450 ευρώ (ένα λογικό ποσό αυτή τη φορά)…
Στις 27/10/2009, τυχερός ο ασθενής καθώς δεν πλήρωσε ευρώ τσακιστό σε αντίθεση με άλλον που για δύο επισκέψεις στις 9/12/2009 και 14/1/2010 χρεώθηκε προς 3,03 ευρώ και 3,13 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή σύνολο 6,16 ευρώ…
Η εξιστόρηση με το βιβλίο των ασθενών (ή τη βίβλο άραγε) συνεχίζεται…
Δωρεάν είναι οι επισκέψεις μιας ασθενούς στο ιατρείο στις 10/12/2009, 11/1/2010 και 8/2/2010 σε αντίθεση με τις 16/3/2009, όπου αναγκάστηκε να καταβάλει 126,44 ευρώ και 1,5 ευρώ αντίστοιχα την ίδια ημέρα…
Ιδιαίτερα τυχερός είναι άλλος ασθενής…
Τέσσερις επισκέψεις στα τέλη του 2009 και αρχές του 2010 στοίχισαν για τον ίδιο μόλις 9,29 ευρώ…
Ένας καφές δηλαδή, όπως έλεγαν από το ΣΔΟΕ, για τον «καλό Σαμαρείτη»…
Για να είμαστε δίκαιοι, να αναφέρουμε και κάποιες «υψηλές» αμοιβές που ο καθηγητής Ιατρικής εισέπραξε από ασθενή του.
Για τέσσερις επισκέψεις, Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2010 του χρέωσε 140 ευρώ (δεν γνωρίζουμε αν του έκοψε και απόδειξη)…
Η πιο σκαστή περίπτωση όμως καταγράφεται στη σελίδα 4 της «βίβλου ασθενών»… Δεκατρείς επισκέψεις χρεώθηκαν προς 200 ευρώ περίπου…
Από αυτές οι δύο μηδέν και οι δέκα προς 3,03 ευρώ την ημέρα!
Συνεχίζουμε γιατί ο «τιμοκατάλογος ασθενών» είναι ατελείωτος…
Έξι επισκέψεις χρεώνονται προς 128 ευρώ, από τις οποίες οι πέντε μηδέν…
Μια ακόμη τυχερή ασθενής.
Έξι επισκέψεις στα τέλη του 2009 και 2010 χρεώθηκαν προς 3.03 ευρώ η καθεμία (εξαίρεση μια που χρεώθηκε προς 3,13 ευρώ!).
Στη σελίδα 6 «κρύβεται» η τυχερότερη ασθενής όλων καθώς για εννέα επισκέψεις από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010 δεν πλήρωσε ευρώ τσακιστό…
Αντίθετα, άτυχη άλλη ασθενής η οποία για μια και μόνο επίσκεψη στο ιατρείο τον Ιούλιο του 2009 (13/7/2009) κλήθηκε να πληρώσει ως αμοιβή γιατρού 223 ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2010 καταγράφεται και κάτι το πρωτοφανές…
Από ασθενή εισπράττονται 303,35 ευρώ και την ίδια στιγμή τού επιστρέφονται (στο βιβλίο ασθενών φαίνονται να αφαιρούνται). Τη νύφη φαίνεται πως πλήρωσε όμως άλλος ασθενής καθώς για τρεις επισκέψεις κλήθηκε να πληρώσει περίπου 850 ευρώ. Γιατί άραγε;
Στη σελίδα 10 της «βίβλου» περισσεύουν πλέον τα μεγάλα ποσά και οι αμοιβές και ο «καλός Σαμαρείτης» επανέρχεται στο θεάρεστο έργο της Ιατρικής.
Χρεώνει επίσκεψη προς 2,47 ευρώ, ενώ οι περισσότερες για τουλάχιστον πέντε ασθενείς είναι μηδενικές (εξαίρεση χρέωση 127 ευρώ)…
Τη μήνη του γιατρού φαίνεται πως «πλήρωσε» κάποιος άλλος ασθενής (ο μοναδικός) που του ζητήθηκε για επίσκεψη στις 21/9/2010 το ποσό των 606,69 ευρώ…
Το υψηλότερο (για μία μοναδική φορά) που ζητήθηκε από ασθενή. Ή μάλλον όχι…
Το υψηλότερο (για να δικαιολογηθεί η εφορία) καταγράφεται στις 2 Φεβρουαρίου του 2010 και αφορά πελάτισσα–ασθενή η οποία κατέβαλε περίπου 800 ευρώ (μάλλον είναι η εποχή που το ΣΔΟΕ άρχισε να κάνει εφόδους στα ιατρεία στα βόρεια προάστια)…
Επειδή ο «τιμοκατάλογος ασθενών» δεν έχει τέλος, να κλείσουμε εδώ…
Εις «υγείαν» λοιπόν της εφορίας και ημών των μισθωτών (που πληρώνουμε θέλοντας και μη φόρους)!
/span>