"...Συμφωνήσαμε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών για δύο πάρα πολύ σοβαρά πράγματα. Πρώτον, να υπάρχει κυλιόμενη επιστροφή χρημάτων προς το δημόσιο σύστημα, εδώ και το νοσοκομειακό θα έχει τα κέρδη του, μια επιστροφή κυλιόμενη ανάλογα με το τζίρο των φαρμακείων. Έτσι, θα μειωθεί γι’ αυτούς που πουλούν πολλά φάρμακα το ποσοστό κέρδους τους κατ’ ουσίαν, αφού η επιστροφή θα συνιστά εν τη ουσία μείωση του κέρδους αυτού.
Και ταυτοχρόνως πήρα την υπόσχεση ότι την 1η Δεκεμβρίου, σε λίγες μέρες, το Σάββατο που όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες, ειδικά αυτοί που έχουν παιδιά, τρέχουν με αγωνία να βρουν ένα μικρό φάρμακο για την οικογένειά τους και δεν βρίσκουν φαρμακείο ανοιχτό θα έχουμε τον αριθμό που ο νόμος τώρα ορίζει, αλλά δεν εφαρμόζεται, το 20% των φαρμακείων ανοιχτά. Δηλαδή, μιλάμε για εκατοντάδες περισσότερα για την Αττική που μας ενδιαφέρει περισσότερο και τη Θεσσαλονίκη. Και η σχετική ρύθμιση του νόμου θα αλλάξει ανεβάζοντας την διακριτική ευχέρεια του Περιφερειάρχη να ανεβάζει αυτό το ποσοστό..."
Αγαπητές κυρίες, καλωσορίσατε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε ένα σύστημα που έχει πάρα πολλά προβλήματα, αλλά και που δίνει τη μάχη με αυτοθυσία για την προστασία του ανθρώπου που ασθένησε, για την προστασία του ανθρώπου που είχε ατυχία στη ζωή του.
Είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος σας, εγώ πιστεύω και το λέω παντού, ότι το σύστημα υγείας εξαρτάται από σας. Πού έρχεστε; Έρχεστε σε ένα σύστημα υγείας δημόσιο, που αρνητικά πρωτοπορώντας σε σχέση με όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, διαθέτει νοσηλευτικό προσωπικό υποτριπλάσιο των άλλων χωρών.
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου συνάδελφοι και συναδέλφισσές σας καλούνται να υπηρετήσουν 30 ασθενείς ο καθένας και η καθεμία. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά έτσι έγινε στην Ελλάδα. Και πολύ μεγάλος όγκος δουλειάς και συναισθηματικής φόρτισης πέφτει στις πλάτες σας.
Εσείς έρχεστε σε ένα νοσοκομείο σχεδόν τέλειο από πλευράς υποδομών, αλλά με λειτουργικές ανάγκες και κυρίως σε ένα νοσοκομείο που φιλοξενεί και προσπαθεί να θεραπεύσει ανθρώπους που χτύπησε η βαρύτατη ασθένεια. Καλό κουράγιο. Καλωσορίσατε. Εύχομαι όλα να πάνε καλά για σας και η σταδιοδρομία σας να είναι σύμφωνα μ’ αυτά που προσδοκάτε.
Κύριε Διοικητά, κυρίες και κύριοι, θέλω να υπογραμμίσω ότι με τις σημερινές προσλήψεις στο δικό σας νοσοκομείο, το σύνολο των προσλήψεων από τη σειρά αυτή που επέλεξε το Α.Σ.Ε.Π. είναι πια 1.058 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες.
Προσπαθήσαμε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία καταργώντας την γραφειοκρατία. Και πράγματι επιτύχαμε μέσα σε περίπου 5 εβδομάδες, επαναλαμβάνω, μέσα σε 5 εβδομάδες 876 νοσηλευτές να έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους. Και μέχρι την 15η Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί η σειρά, δηλαδή και οι 1.250 περίπου που είναι στη σειρά να είναι ενταγμένοι στο σύστημα.
Ήταν μια προσωπική δέσμευση που ανέλαβα να επιταχύνω τις διαδικασίες και είμαι υπερήφανος να λέω, ότι την φέρνω σε πέρας όπως την υποσχέθηκα στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές πρώτον του «Τζάνειου» Νοσοκομείου που μου είχαν υποβάλει εντονότατες διαμαρτυρίες τρεις μέρες αφ’ ότου είχα αναλάβει.
Μ’ αυτή τη διαδικασία απαντάμε, κ. Διοικητά, και σε όσους μας έλεγαν μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ που μας πέρασε, ότι από Δευτέρα, δηλαδή από σήμερα θα απολύσουμε προσωπικό από το δημόσιο τομέα. Έλεγαν ψέματα και έλεγα πώς θα απολύσουμε όταν προσλαμβάνουμε τις επιλαχόντες, τους ανθρώπους που κέρδισαν τη διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π. Άνθρωποι που μπήκαν στο Α.Σ.Ε.Π. βάση της εξαίρεσης στην απαγόρευση προσλήψεων που ο Πρωθυπουργός εισήγαγε από το Δεκέμβριο του 2009.
Πώς θα απολύσουμε από τα νοσοκομεία γιατρούς και νοσηλευτές, όπως έλεγαν οι φήμες, όταν προσλαμβάνουμε; Γιατί υπάρχει αυτή η εξαίρεση και υπάρχει αυτή η εξαίρεση, επειδή μας λείπουν νοσηλευτές από τα νοσοκομεία, λείπουν από τους ασθενείς οι συμπαραστάτες.
Άρα, λοιπόν, με εμπράγματο τρόπο, με έμπρακτο τρόπο διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες και παλεύουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους τους ασθενείς γι’ αυτό και επιταχύνουμε τις διαδικασίες των προσλήψεων των νοσηλευτών.
Κύριε Διοικητά, κυρίες και κύριοι, θέλω πριν κλείσω να επισημάνω, να υπογραμμίσω ορισμένες πολιτικές που το Υπουργείο θα προσπαθήσει να προωθήσει με τρόπο αποτελεσματικό και καίριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Το χρονοδιάγραμμά μας συμπεριλαμβάνει δύο περιόδους: Από την αρχή του Οκτωβρίου με τις δηλώσεις μου στη Βουλή για το χρονοδιάγραμμα έως και τέλος Μαρτίου. Από την αρχή του Οκτωβρίου, λοιπόν, έως και το τέλος Μαρτίου. Και από την αρχή του Απριλίου και μετά. Για τη δεύτερη περίοδο δεν θέλω να κάνω λόγο, δεν είναι η ώρα, θα κάνω όμως λόγο με συγκεκριμένους όρους για την πρώτη περίοδο, τι προτιθέμεθα ως Υπουργείο Υγείας να κάνουμε το επόμενο βραχύ χρονικό διάστημα.
Όπως εσείς εδώ με τρόπο άριστο έχετε κάνει, πρέπει στο 90% και πλέον των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας, με την έννοια των κλινών που αυτές εμπεριέχουν, να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί σύστημα μηχανοργάνωσης, αν όχι ολοκληρωμένο, τουλάχιστον που να καταλαμβάνει τα λογιστήρια, τα φαρμακεία, τις αποθήκες.
Δεύτερον, να έχουμε διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ψηφιοποιημένο που να λειτουργεί σε ημερήσια βάση, ούτως ώστε να ξέρουμε ποιες είναι οι δαπάνες και ποια είναι τα έσοδα των νοσοκομειακών μονάδων και να καταγράψουμε ταυτοχρόνως και τα υλικά που έχουν τα φαρμακεία και οι αποθήκες μας. Είχα πει και επαναλαμβάνω, ότι αυτά θα τα φέρω εις πέρας μέχρι τέλος Μαρτίου, ή δεν έχω θέση εγώ στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Επίσης, μέσα στο τρέχον έτος θα αλλάξουμε με έναρξη εφαρμογής από το 2012 το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων και γι’ αυτό έγινε επαρκής λόγος, ούτως ή άλλως, πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως εσείς εδώ που τα έχετε καταφέρει να πληρώνετε γρήγορα, σχεδόν αμέσως τους προμηθευτές σας, αυτό θέλουμε να το κάνουμε σε όλη τη χώρα, ήδη από το 2010 και να το ξεκινήσουμε από τις αρχές του 2011 για να επιτύχουμε μία μείωση που θα αγγίξει 400 εκατομμύρια ευρώ σε όλο το σύστημα προμηθειών, φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και παροχή παρακλινικών υπηρεσιών.
Τρίτον, θα συνεχίσουμε να διορίζουμε μ’ αυτούς τους ρυθμούς νοσηλευτικό προσωπικό. Θα κλείσουμε τη σειρά 7-Κ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Και θα μπούμε στη νέα διαδικασία για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών για το έτος 2011.
Αλλάζω με πρόταση που προέκυψε μετά τη συνεργασία μας με την ΟΕΝΓΕ, αλλάζω για ένα χρονικό διάστημα 3-4 ετών το σύστημα της κρίσης και αξιολόγησης των γιατρών. Η τροπολογία έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου του κ. Παμπούκη και ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή, όπως το είχαμε πει.
Πώς θα γίνεται από εδώ και πέρα; Θα γίνεται μία κλήρωση εισηγητή γιατρού, η οποία θα είναι ισχυρή πέντε ημέρες και όταν τελειώνει το πενθήμερο και παραιτείται ο εισηγητής, ως συνήθως συμβαίνει στην Αθήνα τουλάχιστον και στη Θεσσαλονίκη, θα αναλαμβάνει την εισήγηση ο διευθυντής της κλινικής, δηλαδή θα γίνεται η διαδικασία ταχύτατα.
Θα προωθήσω, όσο μπορώ πιο γρήγορα, το πρόγραμμα που αφορά τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περίφημο ΕΣΠΑ, στο οποίο το Υπουργείο Υγείας είναι ουραγός των ουραγών. Και θα προσπαθήσω να είναι απολύτως διαφανές αυτό το πρόγραμμα, κάθε δράση θα αναρτάται στο διαδίκτυο και θα επεξηγείται αναλυτικά, με βάση έστω και την παραμικρή δημοσιογραφική επιφύλαξη, ούτως ώστε και να τρέξουμε, αλλά και να είμαστε διαφανείς και έντιμοι.
Συμφωνήσαμε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών για δύο πάρα πολύ σοβαρά πράγματα. Πρώτον, να υπάρχει κυλιόμενη επιστροφή χρημάτων προς το δημόσιο σύστημα, εδώ και το νοσοκομειακό θα έχει τα κέρδη του, μια επιστροφή κυλιόμενη ανάλογα με το τζίρο των φαρμακείων. Έτσι, θα μειωθεί γι’ αυτούς που πουλούν πολλά φάρμακα το ποσοστό κέρδους τους κατ’ ουσίαν, αφού η επιστροφή θα συνιστά εν τη ουσία μείωση του κέρδους αυτού.
Και ταυτοχρόνως πήρα την υπόσχεση ότι την 1η Δεκεμβρίου, σε λίγες μέρες, το Σάββατο που όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες, ειδικά αυτοί που έχουν παιδιά, τρέχουν με αγωνία να βρουν ένα μικρό φάρμακο για την οικογένειά τους και δεν βρίσκουν φαρμακείο ανοιχτό θα έχουμε τον αριθμό που ο νόμος τώρα ορίζει, αλλά δεν εφαρμόζεται, το 20% των φαρμακείων ανοιχτά. Δηλαδή, μιλάμε για εκατοντάδες περισσότερα για την Αττική που μας ενδιαφέρει περισσότερο και τη Θεσσαλονίκη. Και η σχετική ρύθμιση του νόμου θα αλλάξει ανεβάζοντας την διακριτική ευχέρεια του Περιφερειάρχη να ανεβάζει αυτό το ποσοστό.
Πάμε αρκετά καλά σε όλα τα νοσοκομεία στην προώθηση των γενοσήμων, θέλουμε να αγγίζουμε κοντά στα τέλη Μαρτίου το 30% στην κατανάλωση των γενοσήμων. Υπάρχουν νοσοκομεία που είναι πολύ πιο μπροστά, υπάρχουν και νοσοκομεία που είναι πάρα πολύ πίσω. Και αυτά πρέπει να τρέξουν γιατί το γενόσημο είναι καλό, αλλά φτηνότερο φάρμακο.
Από την 1η Δεκεμβρίου σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και από την 20η Δεκεμβρίου σε ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο, το τέκνο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, το ολοήμερο νοσοκομείο θα αρχίσει να λειτουργεί. Και αυτό θα σημάνει περισσότερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων και αυτό θα σημάνει και κάποια λίγα έσοδα για τα δημόσια νοσοκομεία.
Θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, την εισαγωγή του εθνικού ετήσιου, όμως, τεστ μαστού και τραχήλου για όλες τις Ελληνίδες από το 45ο έως και το 50ο έτος της ηλικίας τους.
Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το υπόλοιπο της διαρθρωτικής αλλαγής για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τολμώ να πω σήμερα απ’ αυτό το νοσοκομείο που δεν έχει σχέση, τολμώ να πω ότι τα κατάλοιπα του μεσαιωνικού παλιού συστήματος παροχής ψυχικής υγείας στους ανθρώπους ντροπιάζουν την Ελλάδα.
Τα κατάλοιπα αυτά πρέπει να πάψουν να υπάρχουν και αυτό θα γίνει μόνο, εάν ενσωματώσουμε στο σύστημά μας τους πόρους που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αν συνεχίσουμε με πιο τολμηρό και ουσιαστικό τρόπο την εφαρμογή του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ».
Επίσης, θα κάνουμε ένα γενικότερο σχεδιασμό και θα πάρουμε γρήγορα τις σχετικές αποφάσεις για την αύξηση των εσόδων των νοσοκομειακών μονάδων. Ήδη, τις επόμενες μέρες έχουμε μία συνάντηση για το θέμα με την ΟΕΝΓΕ.
Τέλος, θα αρχίσει να δουλεύει εντός των επομένων ημερών αφού πρώτα ενημερωθεί η Βουλή, η νέα μονάδα του Υπουργείου για τη Διατροφή και την Άθληση, καθώς και για την ουσιώδη εποπτεία του ΕΦΕΤ.
Αυτές οι δράσεις ανήκουν στον τομέα της πρόληψης, έναν τομέα που στην Ελλάδα έχουμε περιφρονήσει, γιατί μας έχει απορροφήσει το σύστημα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς και έχουμε μεταβληθεί σε Υπουργείο ασθένειας, ενώ είμαστε Υπουργείο Υγείας. Υπουργείο Υγείας σημαίνει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μην αρρωστήσουν και φυσικά να βοηθάμε, εσείς να βοηθάτε κυρίως ως νοσηλεύτριες, τους ανθρώπους αφού αρρωστήσουν.
Αυτά συγκροτούν την στοχοθεσία του Υπουργείου έως το τέλος Μαρτίου, γι’ αυτά θα παλέψουμε, γι’ αυτά είμαστε ορκισμένοι να επιτύχουμε, μ’ αυτά θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος που περιόριζαν, ξαναλέω, τους Υπουργούς Υγείας στο ρόλο των Υπουργών της ασθένειας.
Θα κυριολεκτήσουμε, θα παλέψουμε με τόλμη τα προβλήματα και θα νικήσουμε όλες τις αντιστάσεις που υπάρχουν μέσα στο σύστημα, όλες τις αδράνειες και όλους τους κακούς τόπους.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και πάλι καλό κουράγιο. Είστε σε πάρα πολύ καλό χώρο, βαριά η ασθένεια που θα κληθείτε να στηρίξετε, να βοηθήσετε τους ανθρώπους δηλαδή, αλλά πραγματικά πάρα πολύ καλός ο χώρος σε σχέση με άλλους στην πατρίδα μας που για τους ασθενείς πάνω απ’ όλα, αλλά και για σας που είστε κάθε μέρα εδώ, είναι πραγματικά τόποι μαρτυρίου.
Καλό κουράγιο. Η ασθένεια που έρχεστε να παλέψετε είναι βαριά, εσείς όμως είστε νέα παιδιά, έχετε κουράγιο, έχετε πίστη, έχετε δουλειά, χιλιάδες νέοι δεν έχουν, έχετε δουλειά μόνιμη και σταθερή. Καλή αποδοτικότητα. Καλή δουλειά, καλύτερη τελικώς προστασία στον ασθενή.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Διοικητά, και οφείλω να πω ακόμη μια φορά σ’ αυτό το χώρο, ότι είστε ένας από τους ανθρώπους που κοσμούν το σύστημα. Μακάρι να είχαμε πολλούς σαν κι εσάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου