Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η Boots φοροδιαφεύγει? Έλα δεν το πιστεύω....


Νοσοκόμες, φοιτητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι σε κοινωφελή ιδρύματα... Ανθρωποι με οικογένειες, που είτε χάνουν οι ίδιοι τη δουλειά τους είτε χάνουν τα οφέλη από ένα κράτος πρόνοιας που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών που βλέπουν τις δημόσιες βιβλιοθήκες, τα κολυμβητήριά τους και τα πάρκα τους να κλείνουν...
Eναλλακτική λύση
Περισσότερες από 500.000 είναι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, μέχρι το 2015. Την ίδια στιγμή, οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώνονται στο σύστημα υγείας και οποίες οδηγούν, κατά πολλούς, στην μερική ιδιωτικοποίησή του, η αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και η περικοπή των επιδομάτων των φοιτητών, όλα αυτά συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για τους Βρετανούς, οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν, υποστηρίζοντας ότι όχι, τα πράγματα δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει εναλλακτική λύση, και αυτή βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών που, παρότι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, εξακολουθούν να πλουτίζουν, και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να διασωθούν, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να κινηθεί εναντίον όσων φοροδιαφεύγουν;», υποστηρίζουν οι ακτιβιστές του κινήματος Uncut, το οποίο πρωτοέκανε την εμφάνισή του στη Βρετανία τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά επισήμως τα αυστηρά μέτρα λιτότητος της κυβέρνησης Κάμερον.
Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το Uncut, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, έχει κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους διοργανώνοντας δεκάδες διαμαρτυρίες τόσο στο Λονδίνο, όσο και σε άλλες μεγάλες βρετανικές πόλεις, εναντίον γνωστών αλυσίδων καταστημάτων που ανήκουν στον Φίλιπ Γκριν, σημερινό σύμβουλο της κυβέρνησης για τις δημόσιες δαπάνες, τον οποίο κατηγορούν για φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επικεφαλής της εταιρείας Αρκάντια, ο Φίλιπ Γκριν είναι ιδιοκτήτης γνωστών καταστημάτων όπως το Bhs, to Topshop, το Dorythee Perkins κ.ά. Στο στόχαστρο των ακτιβιστών έχουν, τους τελευταίους μήνες, βρεθεί η αλυσίδα των φαρμακείων Boots, η οποία κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 86 εκατομμυρίων λιρών το χρόνο, καθώς και πολυεθνικές όπως η εταιρεία Vodafone, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης του περασμένου Σαββάτου, η οργή των διαδηλωτών στράφηκε, για τους ίδιους λόγους, και εναντίον του πολυτελούς καταστήματος Fortnum and Mason.
Το κίνημα που γεννήθηκε μέσα από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας στη Βρετανία, με σύνθημα «υπάρχει εναλλακτική λύση» πάντως, φαίνεται να περνάει και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ξεσηκώνοντας και εκεί όσους πιστεύουν ότι η λύση στην κρίση που βασανίζει τους πολίτες βρίσκεται στη φορολόγηση των πολυεθνικών και των μεγάλων εταιρειών που εξακολουθούν να διοχετεύουν τα κέρδη τους στους φορολογικούς παραδείσους. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να μας πείσουν ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για τους μικρούς», όταν τόσοι και τόσοι διασφαλίζουν τεράστια κέρδη μέσα από τη φοροδιαφυγή», υποστηρίζουν οι ακτιβιστές του κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου