Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Φαρμακοποιοί επί ποδός πολέμου


Έτοιμοι για σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας είναι οι φαρμακοποιοί μετά την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου για μείωση του ποσοστού κέρδους τους μέσα στις επόμενες ημέρες από το 18% που είναι σήμερα, στο 15%.
Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, έχει αποφασίσει την αναστολή της πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου, σχεδιάζει δυναμικές κινητοποιήσεις με αφορμή και τη μείωση του ποσοστού κέρδους.
Τις επόμενες ημέρες, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας πρόκειται να ανακοινώσουν μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία, τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο 650 εκατομμύρια ευρώ, από 5,4 δισ που ήταν το 2009.
Στόχος για το 2012 είναι η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί ακόμη κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ και να φτάσει τα όρια του 2004, δηλαδή στα 2,5 δισεκατομμύρια. Ήδη πάντως ανακοινώθηκε ότι από τις 15 Ιανουαρίου θα ισχύει η τρίτη υποτιμολόγηση φαρμάκων με μειώσεις κατά μέσο όρο 6%, από την οποία θα επωφεληθούν ταμεία και ασφαλισμένοι.
Παράλληλα, με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών, ο ΕΟΦ έχει εισηγηθεί στα υπουργεία υγείας και εργασίας να καθορίζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων με βάση το φάρμακο και όχι την πάθηση, όπως ισχύει σήμερα. Την ίδια ώρα, και οι προμηθευτές υλικών απειλούν να διακόψουν την πίστωση σε νοσοκομεία από τις 9 Ιανουαρίου, λόγω των οφειλών του ΕΣΥ που, όπως υποστηρίζουν, ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο 700 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, που θα έχει σύντομα συνάντηση με τους προμηθευτές γίνονται προσπάθειες μέχρι τέλος του έτους να πληρωθούν 400 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσθηκαν πρόσφατα από επιχορηγήσεις και ταμεία. Επίσης, ακόμη 400 εκατομμύρια θα δοθούν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου από επιχορηγήσεις του 2012. Σκοπός είναι να πληρωθούν οι οφειλές του 2010 και του πρώτου εξαμήνου του 2011 μέσα στον Ιανουάριο.

1 σχόλιο: