Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Δείτε εδώ το Νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Έρχονται οι ηλεκτρονικές συνταγές στα Ταμεία

Της Ρούλας Σαλούρου

Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέτρο που αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς υπολογίζεται πως το 20% με 25% των δαπανών για φάρμακα οφείλεται σε κυκλώματα που λυμαίνονται τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Δείτε τη δομή του συστήματος: http://downloads.naftemporiki.gr.edgesuite.net/static/10/08/25/att_1858278.pdf

Το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει ότι οι συνταγές θα καταχωρούνται από τους γιατρούς ηλεκτρονικά, θα εκτελούνται επίσης, ηλεκτρονικά από τους φαρμακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά, από τους ασφαλιστικούς φορείς. Η αρχή θα γίνει από τον ΟΑΕΕ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του ταμείου κατά 500-600 εκατ. ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για το 2009 ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί σε 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία) και εκτιμάται πως μέσω της εφαρμογής του νέου συστήματος, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος, είναι, υποχρεωτικά, η ύπαρξη υποδομής (ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και σύνδεσης internet), σε ιατρεία, φαρμακεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη διαδικασία εκκαθάρισης αναλαμβάνει ο φορέας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ) του υπουργείου Εργασίας, που συντηρεί ήδη, βάση δεδομένων των ασφαλισμένων όλων των ταμείων, βάσει του Ενιαίου Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει:

- Όλοι οι γιατροί των ταμείων καθώς και αυτοί που είναι συμβεβλημένοι με ταμεία, θα εγγραφούν ως χρήστες της εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρισης και εκτέλεσης συνταγών.

- Κάθε φορά που θα μπαίνουν στο σύστημα, θα ταυτοποιούνται με έναν κωδικό.

- Αφού ταυτοποιήσουν και τον ασθενή, με την επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας και τη χρήση ΑΜΚΑ, θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τη συνταγή (διάγνωση, εμπορική ονομασία του φαρμάκου ή δραστική ουσία, απαιτούμενη δοσολογία, κατηγορία της συνταγής και ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου).

- Η συνταγή θα καταχωρίζεται ηλεκτρονικά και θα περιέχει τα στοιχεία του ιατρού, την ημερομηνία καταχώρησης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής της. Κάθε συνταγή θα έχει έναν μοναδικό κωδικό που θα εμφανίζεται με τη μορφή barcode.

- Στον ασθενή θα εκτυπώνεται ένα αντίγραφο της συγκεκριμένης συνταγής, η οποία θα πρέπει να εκτελείται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την καταχώρησή της.

- Οι φαρμακοποιοί που συμβάλλονται είτε ατομικά, είτε συλλογικά με τα ασφαλιστικά ταμεία (αφού έχουν εγγραφεί ως χρήστες σε διαδικασία αντίστοιχη με αυτή των γιατρών) λαμβάνοντας την εκτύπωση της συνταγής θα αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία του ασθενούς που εμφανίζονται στο σύστημα, μέσω της καταχωρημένης συνταγής, με αυτά που αναγράφονται στο βιβλιάριο υγείας. Αφού ταυτοποιήσουν και τον ασθενή, θα πρέπει να εισάγουν τα προς πώληση φάρμακα στην εφαρμογή, εισάγοντας τους δύο γραμμωτούς κώδικες που υπάρχουν στην ταινία γνησιότητας κάθε φαρμάκου. Αφού παραδώσουν τα φάρμακα στον ασθενή και λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ασθενούς, καταχωρίζουν τη συνταγή ως «εκτελεσμένη».

- Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ιδρυθεί βάση δεδομένων εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης των συνταγών. Σε αυτή θα καταχωρίζεται κάθε συνταγή, και εφόσον είναι εκτελεσμένη θα ταξινομούνται κατά ταμείο.

Εβδομάδα αποφάσεων για τα κλειστά επαγγέλματα

Από το Capital.gr (25/8/2010):

Τις αλλαγές στο νομικό καθεστώς δικηγόρων, φαρμακοποιών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών και των υπολοίπων «κλειστών» επαγγελμάτων θα κοινοποιήσουν έως την επόμενη Τρίτη 31/8 οι αρμόδιοι υπουργοί στο γραφείο του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η εντολή δόθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, με σχετική επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου. Τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα εποπτεύουν, να προχωρήσουν σε καταγραφή των εμποδίων που υπάρχουν και σε ανάλυση της διεθνούς τακτικής και της νομολογίας.

Χθες, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, σε μία ρεβάνς της επίθεσης που δέχθηκε από πολλούς ομολόγους του για την αναθεώρηση του Μνημονίου επανέλαβε το αίτημα. Ζήτησε έως το τέλος του μήνα να λάβει από τους υπουργούς εγγράφως τις αποφάσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν το χαρτοφυλάκιό τους.

Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων έγινε με την απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών και βυτίων πριν από έναν μήνα. Το ίδιο «μοντέλο» της οριζόντιας νομοθετικής ρύθμισης θα ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα, εκτός από όσα μπορούν να «απορρυθμιστούν» και με υπουργικές αποφάσεις. Σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται όσοι καλύπτονται από την Οδηγία Μπολκενστάιν, η οποία έχει ήδη γίνει νόμος του κράτους.

Το ζητούμενο στα περισσότερα επαγγέλματα είναι να καταργηθεί η κατώτατη εγγυημένη από το κράτος τιμή στην παροχή υπηρεσιών. Αρμόδια στελέχη δίδουν ως παράδειγμα τα γραμμάτια προείσπραξης των δικηγόρων, το ποσοστό 1% επί των συμβολαίων που λαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι, το ελάχιστο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Οι ελάχιστες αμοιβές σε αρχιτέκτονες ορκωτούς λογιστές και μηχανικούς. Επίσης ζήτημα υπάρχει με τους γεωγραφικούς περιορισμούς στην εγκατάσταση φαρμακείων, βενιζινάδικων, οι περιορισμοί στα αρτοποιεία, στην άσκηση καθηκόντων των δικηγόρων ανά την επικράτεια και στη διαφήμιση του επαγγέλματός τους κλπ.

Η καταληκτική ημερομηνία που τέθηκε για να ολοκληρωθεί η ψήφιση των νόμων είναι το τέλος Οκτωβρίου. Σε μία σειρά από κατηγορίες υπάρχει σαφής αναφορά στο Μνημόνιο, η οποία μάλιστα έχει πιο «χαλαρό» χρονικό ορίζοντα, δηλαδή λήγει στο τέλος του 2010 ή επεκτείνεται στο 2011.

Όμως, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι αφενός πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να επιταχυνθούν και αφετέρου δεν αποκλείεται στην νέα «αναθεώρηση» του φθινοπώρου να εξειδικευθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας.

Οι επιτηρητές θα έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις των υπουργών και μία πλήρη εικόνα για τους «φραγμούς» σε κάθε κλάδο. Θεωρείται πιθανό (όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στην περίπτωση του ΟΣΕ) να προχωρήσει σε σαφέστερες «εντολές» για κάθε επάγγελμα, ώστε να καμφθούν έτσι και οι κλαδικές πιέσεις που αναμένονται έντονες.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Φάρμακα: Νέο σύστημα από τέλος Σεπτεμβρίου


Έντυπη Έκδοση 


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ


Νέο σύστημα για την αγορά φαρμάκων από τα νοσοκομεία θα εφαρμοστεί από το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, και πλέον η προμήθεια των σκευασμάτων θα γίνεται όχι με βάση την εμπορική ονομασία αλλά τη δραστική ουσία σε νοσοκομειακή συσκευασία.

Απ' το 2004 έως το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας αυξήθηκε κατά... 100%!
Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ θα αποσαφηνίσει τις θεραπευτικές κατηγορίες βάσει των οποίων θα γίνονται οι διαγωνισμοί στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η αποκωδικοποίηση όλων των φαρμάκων και των ασθενειών στις οποίες απευθύνονται, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρχει και προσδιορισμός των αναγκών για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.

Η εγκύκλιος, που θα σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, θα προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τους ασθενείς που εμφανίζουν είτε αναποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένα φάρμακα είτε αλλεργικές αντιδράσεις. Η σχετική εγκύκλιος θα προβλέπει επίσης τους όρους με τους οποίους θα δίδεται ειδική άδεια από τα όργανα του νοσοκομείου σε συνεργασία με τον ΕΟΦ για την προμήθεια διαφορετικών φαρμάκων εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στο μεταξύ, η αγορά φαρμάκου παραμένει «παγωμένη» έως ότου εκδοθούν οι νέες τελικές τιμές πώλησης των σκευασμάτων. Τη σύνταξη του σχετικού καταλόγου έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίες όμως με δυσκολία αντεπεξέρχονται.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ θα έπρεπε εδώ και μέρες να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός νέων τιμών για 6.500 φάρμακα, μόλις την Παρασκευή παραδόθηκε στις φαρμακευτικές εταιρείες ο κατάλογος με νέες τιμές για μόλις 2.500 σκευάσματα. Για τα υπόλοιπα αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Διορθωτικές κινήσεις
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη έχει δεσμευτεί ότι το νέο δελτίο τιμών θα εκδοθεί την 1η Σεπτεμβρίου κάτι που θα πραγματοποιηθεί αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί ο έλεγχος των νέων τιμών από τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτές θα μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους μετά την έκδοση του δελτίου οπότε και θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Πάντως ήδη εκφράζονται από τους εκπροσώπους του κλάδου (ΣΦΕΕ) έντονες επιφυλάξεις καθώς το υπουργείο θέτει πλαφόν στις αυξήσεις τιμών των φαρμάκων (έως 10%), ενώ οι μειώσεις μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%.

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων έχουν προκαλέσει ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων, αλλά ακόμη και απόσυρση σκευασμάτων, επειδή η διάθεσή τους από τους φαρμακοβιομηχάνους δεν θεωρήθηκε συμφέρουσα.

Τα αρμόδια υπουργεία, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν άρον άρον 1,2 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη είχαν προβεί σε οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά μέσον όρο 25% από την 1η Ιουνίου.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, μέχρι στιγμής αυτή δεν έχει μειωθεί ούτε κατά 900 εκατ. ευρώ, αφού στο ποσό αυτό συνυπολογίζεται και το λεγόμενο rebate, δηλαδή η επιστροφή 4% των εσόδων των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια άτυπη συμφωνία μεταξύ του κλάδου με την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν τηρείται απ' όλους.

Πάντως η τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένων και μόνιμων μέτρων. Αλλωστε οι δαπάνες για τα φάρμακα στην Ε.Ε. ξεπέρασαν τα 800 δισ. ευρώ το 2009 και σε επίπεδο δεκαετίας ήταν υψηλότερες κατά 50%.

Στην Ελλάδα, πάντως, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε μέσα σε μία πενταετία από το 2004 έως το 2009 κατά 100% εξαιτίας κυρίως της ύποπτης και ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων. Χαρακτηριστικό είναι, όπως προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα του ΙΦΕΤ, ότι τα φάρμακα άνω των 100 ευρώ από το 2002 έως το 2010 παρουσιάζουν αύξηση στην τιμή τους από 1 έως 8%.

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει καν να οργανώνει το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέσω του οποίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει εξοικονόμηση ακόμη και 30%. Το σύστημα καταγραφής των συνταγών του ΙΚΑ απεδείχθη ανεφάρμοστο, καθώς πρόκειται απλώς για σκανάρισμα συνταγών, οι οποίες μάλιστα σε ποσοστό 50% δεν αναγνωρίζονται καν από το λογισμικό που υιοθετήθηκε. Βοήθησε, ωστόσο, να περιορίσουν οι γιατροί την υπερσυνταγογράφηση.

Στην τελική ευθεία το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Να αποφύγει τα πολλαπλά λάθη και τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στα τέλη Μαρτίου όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η ανατιμολόγηση των φαρμάκων προσπαθεί αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Αλλωστε, όσο λιγότερες ενστάσεις υπάρξουν από τις φαρμακοβιομηχανίες για τις νέες τιμές των φαρμάκων, τόσο πιο απρόσκοπτα και έγκαιρα θα εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, έκδοση που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου στην παρούσα φάση είναι ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τις μειώσεις που θα επέλθουν στις τιμές των σκευασμάτων.

Χθες το απόγευμα από το υπουργείο επρόκειτο να δοθούν στις φαρμακοβιομηχανίες οι νέες τιμές για 2.500 φάρμακα ενώ έως την ερχόμενη Τετάρτη θα δοθούν οι τιμές και για τα υπόλοιπα σκευάσματα που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 12.000. Στο νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνονται και οι τιμές σε νέα φάρμακα, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη εάν στην ανατιμολόγηση θα περιληφθούν τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα (φάρμακα για σπάνιες ασθένειες), τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος και οι ινσουλίνες. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη.

Εκτός από τις τιμές, αποφασίστηκε από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να δώσει στις εταιρείες λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε προκειμένου να καθορισθούν οι νέες τιμές. Ειδικότερα, μέχρι χθες το βράδυ αναμενόταν να δοθούν οι επίσημες πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πίνακες των φαρμακοτεχνικών μορφών που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς και οι πίνακες αναγωγής και απομείωσης στα διάφορα επίπεδα τιμών (χονδρικής, λιανικής, ex-factory).

Καθοριστικές για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών θα είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς μέσα στο διάστημα αυτό οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις όποιες ενστάσεις τους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_21/08/2010_412131

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Επί ποδός πολέμου για τα κλειστά επαγγέλματα

Μετά τους ιδιοκτήτες οχημάτων δημόσιας χρήσης οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί αρνούνται να παραδώσουν τα κλειδιά

ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ, ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ | Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η ώρα έφτασε. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο εξαγγέλθηκε από πολλές κυβερνήσεις αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, βρίσκεται προ των πυλών της οικονομίας, ελέω τρόικας. Στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους πιστωτές της αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις επαγγελματικών ομάδων όπου οι περιορισμοί του νομοθέτη αποτρέπουν τον υγιή ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας απαγορεύσεις μετακίνησης και προβολής, αλλά και οι νομικά καθοριζόμενες ελάχιστες αμοιβές, θα πρέπει να επανεξεταστούν
υπό το πρίσμα ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει ως το τέλος του χρόνου. Ως εκ τούτου μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους είναι... επί ποδός πολέμου εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Μετά τους ιδιοκτήτες οχημάτων δημόσιας χρήσης οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι το επάγγελμά τους δεν θα έπρεπε να θεωρείται κλειστό και ότι το άνοιγμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στα οικονομικά τους όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μάλιστα θεωρούν ότι η απελευθέρωση θα έχει ως συνέπεια ακόμη και την απώλεια εσόδων για το κράτος.

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έχει προτείνει εδώ και περίπου έναν χρόνο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με στελέχη του ιδρύματος «κατώτατες ή συνιστώμενες τιμές, προκαθορισμένα ποσοστά κέρδους, συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, περιορισμοί στον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, προϋποθέσεις έκδοσης αδειών κ.λπ. δρουν ενάντια στη μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού». «Επιπλέονπροσθέτουν κόστη στην παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα» λένε. «Αθροιστικάη απελευθέρωση των επαγγελμάτων υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 10%, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ανταγωνισμού που θα προκύψει» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας. Παράλληλα, όπως εξηγεί, εκτιμάται ότι με τη σημερινή κατάσταση τα ποσοστά κέρδους που επιφέρουν οι περιορισμοί του κράτους σε διάφορα επαγγέλματα είναι κατά 15% υψηλότερα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη. «Κάπως έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης... Αν αρθούν οι περιορισμοί και το ποσοστό κέρδους πέσει στον μέσο όρο της ευρωζώνης, τα οφέλη ως προς την αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ακόμη σημαντικότερα» καταλήγει. Πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ κατέδειξε ότι μόνο με την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κατά 0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, η απασχόληση θα ενισχυόταν ως και 4% και τα κόμιστρα θα μειώνονταν ως και 2,5% κάθε χρόνο. Στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν, εξάλλου, ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ τον χρόνο.

...

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Η απελευθέρωση εξυπηρετεί τις «αλυσίδες»

«Αυτοί που θέλουν το άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος εξυπηρετούν συμφέροντα αλυσίδων, που σε όσα κράτη δημιουργήθηκανυπήρξαν άμεσα τεράστια προβλήματα στη χορήγηση των φαρμάκων, αφού οι αλυσίδες είχαν την παραγωγή, το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο στην κατοχή τους». Τα παραπάνω δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος, ο οποίος επισημαίνει ότι η δημιουργία κολοσσών στον χώρο της λιανικής διανομής του φαρμάκου δημιουργεί μονοπωλιακά φαινόμενα, στα οποία ο πολίτης και το ασφαλιστικό σύστημα είναι κυριολεκτικά ανυπεράσπιστοι. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια ισχύουν σε όλη την Ευρώπη για τη λειτουργία των φαρμακείων. Αναφέρει δε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (01/06/2010), η οποία έκρινε ότι κανένα άλλο μέτρο δεν εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο φαρμακείο. «Τα κριτήρια ίδρυσης είναι αυτά που εξασφαλίζουν φαρμακεία στα νησιά, στις απομακρυσμένες περιοχές και στις γειτονιές χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον.Εάν καταργηθούν ειδικά για την Ελλάδα τα κριτήρια αυτά, τότε θα στερηθούν τις υπηρεσίες των φαρμακείων οι ανωτέρω περιοχές, αφού θα συσσωρευτούν όλα τα φαρμακεία στις μεγάλες πόλεις και στα κέντρα παραγωγής συνταγών» σημειώνει. Επίσης αναφέρει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες Υγείας, όπως τα φαρμακεία, έχουν εξαιρεθεί της Συνθήκης του Μπολκεστάιν. «Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (19/05/2009) έκρινε συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο την απαγόρευση που ισχύει σε όλη την ευρωζώνη για απαγόρευση ιδιοκτησίας φαρμακείου από Ανώνυμες Εταιρείες. Η απόφαση αυτήορίζει ότι για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος η διαχείριση φαρμακείων δίδεται αποκλειστικά σε πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού» σημειώνει. Ο κ. Λουράντος επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με τα περισσότερα φαρμακεία. Στη Σουηδία αναλογούν πέντε φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, στη Δανία επτά, στην Ολλανδία 18, στη Γερμανία 21, στο Βέλγιο 45 και στην Ελλάδα 96.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των «φαρμακοποιών χωρίς φαρμακείο» (σ.σ.: μια ομάδα φαρμακοποιών οι οποίοι δεν διαθέτουν δικό τους φαρμακείο) διαχωρίζουν τη θέση τους από τους συναδέλφους τους «ιδιοκτήτες» και τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης του επαγγέλματος. «Πιστεύουμε στον ελεύθερο ανταγωνισμό, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την οικονομία του κράτους, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ,και θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανέργους» τονίζουν σημειώνοντας ότι οι έλληνες φαρμακοποιοί οι οποίοι δεν διαθέτουν δικό τους φαρμακείο ανέρχονται σε 3.000. «Το επάγγελμα είναι κλειστό, γιατί κανείς δεν μπορεί να ανοίξει σε κανένα αστικό κέντρο και αναγκάζεται να μεταναστεύει σε χωριά των 300 κατοίκων,όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη να εργαστεί,έστω και με αντίξοες συνθήκες, με μικρούς, ελάχιστους τζίρους, για να αφήνει στα αστικά κέντρα ελεύθερο το πεδίο για περαιτέρω πλουτισμό, φαρμακείωνπου πλέον λειτουργούν με τη λογική του μονοπωλίου» καταγγέλλουν.

Οι εκπρόσωποι της εν λόγω ομάδας φαρμακοποιών διευκρινίζουν ότι νέο φαρμακείο σε αστική περιοχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με την αγορά άδειας, από υπό σύνταξη φαρμακοποιό. Σήμερα για την άδεια και το εμπόρευμα πρέπει ένας νέος φαρμακοποιός να καταβάλει στον συνάδελφό του που συνταξιοδοτείται από 250.000 ως 500.000 ευρώ. «Αν απελευθερωθεί το επάγγελμα δεν θα χρειάζονται για όλα αυτά περισσότερα από 70.000 ευρώ» τονίζουν. Σημειώνουν τέλος ότι τα παιδιά των φαρμακοποιών «μπορούν να κληρονομήσουν την άδεια του φαρμακείου του γονέα,ενώ τα παιδιά άλλων επαγγελματιών δεν έχουν αυτό το δικαίωμα».


H Ζέτα μιλάει και στο Βήμα τώρα...