Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Στην τελική ευθεία το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Να αποφύγει τα πολλαπλά λάθη και τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στα τέλη Μαρτίου όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η ανατιμολόγηση των φαρμάκων προσπαθεί αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Αλλωστε, όσο λιγότερες ενστάσεις υπάρξουν από τις φαρμακοβιομηχανίες για τις νέες τιμές των φαρμάκων, τόσο πιο απρόσκοπτα και έγκαιρα θα εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, έκδοση που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου στην παρούσα φάση είναι ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τις μειώσεις που θα επέλθουν στις τιμές των σκευασμάτων.

Χθες το απόγευμα από το υπουργείο επρόκειτο να δοθούν στις φαρμακοβιομηχανίες οι νέες τιμές για 2.500 φάρμακα ενώ έως την ερχόμενη Τετάρτη θα δοθούν οι τιμές και για τα υπόλοιπα σκευάσματα που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 12.000. Στο νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνονται και οι τιμές σε νέα φάρμακα, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη εάν στην ανατιμολόγηση θα περιληφθούν τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα (φάρμακα για σπάνιες ασθένειες), τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος και οι ινσουλίνες. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη.

Εκτός από τις τιμές, αποφασίστηκε από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να δώσει στις εταιρείες λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε προκειμένου να καθορισθούν οι νέες τιμές. Ειδικότερα, μέχρι χθες το βράδυ αναμενόταν να δοθούν οι επίσημες πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πίνακες των φαρμακοτεχνικών μορφών που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς και οι πίνακες αναγωγής και απομείωσης στα διάφορα επίπεδα τιμών (χονδρικής, λιανικής, ex-factory).

Καθοριστικές για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών θα είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς μέσα στο διάστημα αυτό οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις όποιες ενστάσεις τους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_21/08/2010_412131

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου