Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Παρέμβαση Λοβέρδου στη Βουλή

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_26/01/2011_430164
Με μια διπλή, γραπτή και προφορική, παρέμβασή του χθες στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος υποστήριξε ότι ανταποκρίνεται στο αίτημα των φαρμακοποιών να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό το δικαίωμα να ασκείται το επάγγελμα μόνο από «αδειούχους, διπλωματούχους φαρμακοποιούς».

Ενδεικτικό είναι ότι τις τρεις αυτές λέξεις πρόσθεσε για δεύτερη φορά στην ίδια παράγραφο διάταξης του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ούτως ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις κυβερνητικές προθέσεις και σχεδιασμούς. «Αν δεν υπάρξει σχόλιο εκ μέρους των φαρμακοποιών γι’ αυτό, θα δικαιωθούν κάποιες σκέψεις που έχουμε στο υπουργείο, ότι δεν τους πειράζει αυτό, αλλά η γενική απαγόρευση άλλων, πλην των πληθυσμιακών, περιορισμών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα, και με αφορμή σχετική ερώτηση του κ. Μ. Σαλμά, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε πολλές φορές προφορικά τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει θέμα να δοθεί δυνατότητα σε σούπερ μάρκετ να ανοίξουν φαρμακεία. Ισχύει στο ακέραιο η νομοθεσία που προβλέπει μόνο «αυτοτελείς και ανεξάρτητους χώρους» για τη λειτουργία φαρμακείων, συνυπολογιζομένου και του πληθυσμιακού κριτηρίου ασφαλώς, πρόσθεσε με τρόπο κατηγορηματικό ο κ. Λοβέρδος. Στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, ο οποίος έγινε νωρίτερα, αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ενστάσεις για τη δυνατότητα που φαίνεται να δίδεται ακόμη και σε μη φαρμακοποιούς να πωλούν φάρμακα. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχ. Τιμοσίδης απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινά η τριήμερη απεργία των φαρμακείων όλης της χώρας. Νωρίς το μεσημέρι, ο κ. Λοβέρδος απέστειλε μήνυμα «καταλλαγής» προς τους φαρμακοποιούς, τονίζοντας «δεν εξαπολύω επίθεση ούτε δέχομαι εκβιασμό». «Δεν θέλω να κάνω επίθεση στον κλάδο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να κατανοήσουν ότι το «μενού» των μέτρων για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερο. Και ξεκαθάρισε ότι η επίταξη ή προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι έσχατα μέτρα, που δεν θέλει να χρησιμοποιήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου