Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Νομοσχέδιο για θετική λίστα και τιμές αναφοράς (ανανεωμένο)

Έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη "θετική λίστα" φαρμάκων για την τιμολόγηση και τις τιμές αναφοράς ανα θεραπευτική κατηγορία. Έχει κατατεθεί σαν τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων.

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ και εισηγητική έκθεση

έχουμε και λέμε:

1. Θεσπίζεται τιμή αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία η οποία θα είναι η ανώτατη τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν ένα φάρμακο έχει μεγαλύτερη τιμή θα αποζημιώνεται από τον ΦΚΑ αλλά η εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει τη διαφορά στον ΦΚΑ

Δηλαδη αν ένα φάρμακο έχει τιμή καταλόγου (ΤΚ) 100 Ευρώ και η τιμή αναφοράς (ΤΑ) είναι 60 Ευρώ τότε αποζημιώνεται κανονικά από τον ΦΚΑ και η Φαρμακευτική εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει στον ΦΚΑ (ΤΚ - ΤΑ =)40Ευρώ.

Το ποσό της επιστροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% της exfactory τιμής (δηλ. στο προηγούμενο παράδειγμα χοντρικά με exfactory = 65 Ευρώ η επιστροφή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 8% δηλαδή τα 5,2 Ευρώ). Τα παραπάνω είναι λίγο συγκεχυμένα αλλά μάλλον τα κατάλαβα καλά.

Η Φαρμακευτική εταιρεία για να βάλει το φάρμακό της στη λίστα θα υπογράφει ότι δέχεται να επιστρέφει τη διαφορά. Αν δεν υπογράψει λίστα δεν βλέπει... Λεπτομέρειες για τη τιμή αναφοράς και τις θεραπευτικές κατηγορίες θα νομοθετήσει ο LOVER με υπουργική απόφαση.

2. Τα δελτία τιμών φαρμάκων θα έχουν ισχύ από της δημοσιεύσεώς τους στην ιστοσελίδα του LOVER και δεν υφίσταται υποχρέωση δημοσίευσής τους στην Εφημ. της Κυβερνήσεως.

3. Με τη λήξη της πατέντας θα πέφτει η τιμή του φαρμάκου κατά 30% αντί 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα (δηλαδή όλα τα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους θα πέσουν 10% μετά τη ψήφιση του νόμου;;;)

Αυτά είναι τα βασικά σημεία προς το παρόν.


Έχετε υπόψη σας ότι σε μια θεραπευτική κατηγορία η τιμή αναφοράς θα βγαίνει από τον μέσο όρο των τιμών. Άρα οι φαρμακευτικές θα διακόψουν τη κυκλοφορία προϊόντων που τους χαλάνε τη σούπα (πχ Tenormin ktl) και σε λιγότερο από ένα χρόνο θα παίζουν μπάλα καλύτερα από σήμερα.

Εμάς προς το παρόν δεν μας επηρεάζει το θέμα της τιμής κοινωνικής ασφάλισης αλλά έχει να κάνει με το rebate της φαρμακοβιομηχανίας. Βέβαια μέχρι τη ψήφιση του Νόμου μπορεί και να μας αφορά.

Α ξέχασα τη διεύρυνση της λίστας των 89 (κάθε χρόνο ανανέωση της λίστας) με απόφαση LOVER μετά από εισήγηση του ΕΟΦ (?!? LOL)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου