Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Λοβέρδος κατά «ποντικών» της Υγείας

Κεραυνοί του υπουργού Υγείας κατά των συμφερόντων που εμποδίζουν την αλλαγή πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=406208
«Κεραυνούς» κατά των συμφερόντων που εμποδίζουν την αλλαγή πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, τις οποίες προωθεί το υπουργείο Υγείας με την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, «προκειμένου να διατηρηθούν για λίγους ακόμη μήνες στην αγορά», όπως ειπώθηκε, εξαπέλυσε στην Βουλή ο κ. Αν. Λοβέρδος, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να προταθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την περίοδο 2004-2011.
«Να πάμε σε προανακριτική επιτροπή για να δούμε τι έχει γίνει από το 2004 έως το 2011. Να βάλει ο καθένας το παρελθόν του πάνω στο τραπέζι. Όποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό της φαρμακευτικής δαπάνης θα αποκαλυφθεί», είπε ο υπουργός Υγείας.
Μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχθηκε «πιέσεις» από τρεις πλευρές, τις οποίες δεν κατονόμασε, όχι για να διορθώσει την τροπολογία αλλά για να την αποσύρει: «Εγώ αποσύρομαι, η τροπολογία όμως μένει», δήλωσε κατηγορηματικά. Όπως ανέφερε εξάλλου, κατά την απουσία του τις τελευταίες ημέρες εκτός Ελλάδας, «χόρεψαν τα ποντίκια», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται  στα «συστήματα» που έχουν συμφέρον να μην προχωρήσει η αλλαγή πολιτικής στον τομέα των δαπανών για το φάρμακο. 


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε και παρά τα λάθη που έγιναν στα αρμόδια υπουργεία, όπως είπε, «ο αγώνας τελικά απέδωσε όφελος 750 εκατ. ευρώ για το 2010, ενώ εκτίμησε ότι για το 2011 θα επιτευχθεί ο στόχος  εξοικονόμησης από το φάρμακο στο 1δισ. 300 εκατ. ευρώ». Όπως είπε ο στόχος είναι το 2012-2013 η Ελλάδα να ξαναγυρίσει στο επίπεδο των φαρμακευτικών δαπανών του 2004.
Στην συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του κ. Λοβέρδου με τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Μ. Σαλμά, ο οποίος του επιτέθηκε λέγοντας: «Είστε ο υπουργός που διέλυσε το ΕΣΥ, είστε ο υπουργός που ακούει την τρόικα και λέτε στους άλλους υπουργούς να ακούνε την τρόικα. Έπρεπε να είχατε παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου που δεν κάνατε τίποτα από όσα έπρεπε».
«Όποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό του κόστους του φαρμάκου δεν δικαιούται να μας κάνει μάθημα σήμερα», υπογράμμισε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας ενώ εξηγώντας γιατί έφερε με τροπολογία την επίμαχη ρύθμιση ανέφερε ότι θα προτιμούσε να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μήνες προετοιμασίας αφού θα έπρεπε να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, το open.gov, τις συνεδριάσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου