Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Νέο Δελτίο Τιμών Ισχύ 1/7/2011

Το νέο Δελτίο Τιμών ισχύει από αύριο 1/7/2011 και με περίοδο χάριτος διάθεσης αποθεμάτων μέχρι 29/7/2011
http://www.yyka.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/565-deltia-timwn-farmakwn-30-6-2011

Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Υγείας , με βάση τις αρμοδιότητες της τιμολόγησης των φαρμάκων που του ανατέθηκαν από 1η Απριλίου, προέβη σε ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά και εξέδωσε σήμερα 30-6-2011,  το 2οΔελτίο Τιμών φαρμάκων.
Η ανακοστολόγηση αφορά σε 1.200 πρωτότυπα φάρμακα , 3.500  off patent και 7.000 αντίγραφα.
Ο προσδιορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με το νόμο 3984/2011:  τα πρωτότυπα στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης, στα φάρμακα που έληξαν οι πατέντες (off patent) στο 70% της τιμής του πρωτότυπου και τα αντίγραφα – γενόσημα  στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.
Το Δελτίο Τιμών αναρτήθηκε στο  site του Υπουργείου Υγείας και ισχύει από αύριο 1η Ιουλίου 2011.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ο γραμματέας του αγροτικού γιατρού

Λύθηκε το πρόβλημα έλλειψης υποδομών για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα αγροτικά ιατρεία.
Το Υπ.Υγείας εξέδωσε την οδηγία για την έναρξη της e-συνταγογράφησης στον ΟΓΑ από τις μονάδες Πρωτοβάθμιας παροχής υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία, Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία).
Μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο εδώ

Η λύση είναι απλή και ακολουθείται σε όλο το δημόσιο τομέα επί της παρούσας κυβέρνησης:

Την e-συνταγογράφηση θα την κάνει ο φαρμακοποιός.

Οι αγροτικοί θα γράφουν στο βιβλιάριο και εμείς θα περνάμε ηλεκτρονικά όταν έρθει ο παππούς στο φαρμακείο. Γιατί να μπερδευόμαστε σου λέει με συνδέσεις ιντερνετ, λαπτοπ και τα λοιπά. Αφού υπάρχουν τα κορόιδα.

Αναφέρεται επίσης ότι θα περνάμε τις φάρμακα σκανάροντας το barcode τους, μια λειτουργία που βέβαια δεν υφίσταται ακόμα, και μέχρι να υλοποιηθεί σε 1-2 χρονάκια θα τα περνάμε με το ονοματάκι τους.

Επίσης λόγω της εξοικονόμησης χρημάτων που θα κάνει το φαρμακείο στο κράτος, γλιτώνοντας εκατομμύρια ευρώ από το Υπ. Υγείας και συμβάλλοντας στον μοναχικό αγώνα του λαοπρόβλητου και πολυαγαπημένου Lover, θα μας αποζημιώνει με το ιλιγγιώδες ποσό (πάρτε τα Vomex σας όλοι τώρα) των (0) μηδέν ευρώ ανά συνταγή.

Δηλαδή:
1. Θα κάνουμε τη γραμματέα του γιατρού
2. Θα παρέχουμε τη σύνδεση του ιντερνετ υπολογιστή τον εκτυπωτή και τα αναλώσιμα (χαρτιά, μελάνια)

Με μηδενικό ανταποδοτικό από το σύστημα υγείας.

Τα φαρμακεία μας στην υπηρεσία του ΕΣΥ. Το επιβάλει η κρισιμότης των στιγμών.

Αυτό θα πει Σοσιαλισμός: Εθνικοποίηση του οφέλους και ιδιωτικοποίηση των δαπανών.


Η παραπάνω παραδοχή ισχύει αντιστραμένη (Εθνικοποίηση των δαπανών και ιδιωτικοποίηση του οφέλουςγια μεγαλοεκδότες, μεγαλο-προμηθευτές του δημοσίου, μέλη του ΣΕΒ, ημετέρους και λοιπούς στηλοβάτες του συστήματος.


Και όταν επιτύχει το πείραμα με τα φαρμακεία στα χωριά προφανώς θα το εφαρμόσουν και στους ιδιώτες με τη νέα πλατφόρμα που θα προέλθει από τον διαγωνισμό των εκατομμυρίων ευρώ και προφανέστατα θα κατακυρωθεί στον εθνικό προμηθευτή υψηλής τεχνολογίας. Να μη κουράζεται κιόλας με δύο Points Of Data Entry... 

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Marie Claire + Apivita αντηλιακό δώρο

Τι διαμαρτύρεστε; Ο Κουτσιανάς σας έχει λάβει υπ'όψη του.
Αγοράζεις ένα περιοδικό Marie Claire με 6,30 Ευρώπουλα και παίρνεις ένα αντηλιακό Apivita δώρο.

Τουλάχιστον θα μας βγαίνει πιο φτηνά από το να το πάρουμε από τον ίδιο και να στοκάρουμε (έτσι κι αλλιώς δεν πουλιούνται ούτε με σφαίρες).

Έχει γίνει συνήθεια πια ο εμπαιγμός.

Επειδή σε απάντηση του ο κ. Κουτσιανάς σε προηγούμενο κρούσμα είπε πως βάζουν τα σαπάκια τους (λιγα spf και κοντά στην ημ.λήξης) κρεμασμένα σε σακούλα στο περίπτερο να τα βαράει ο ήλιος για να δείξουν στο κοινό τι καλά που είναι τα προϊόντα τους. Σας ακούγετε σοβαρό επιχείρημα αυτό?

Προώθηση με δείγμα αλλοιωμένο με 15spf (μόνο δηλαδή για σκουρόχρωμες επιδερμίδες) γίνεται?

Τα περίπτερα είναι κλιματιζόμενα; Ή εμείς που έχουμε τα προϊόντα σε σωστές θερμοκρασίες και πάντα με κλιματισμό είμαστε υπερβολικοί για το είδος και τη ποιότητα των προϊόντων της εν λόγω εταιρείας;

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο -250 εκ.ευρώ το 2011 και -493 εκ.ευρώ το 2012


Χωρίς σχόλια για τους θνησιγενείς...

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πάει για νέο βραβείο ο ΓΑΠ. Αυτή τη φορά στα οικονομικά


Γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να τα πληρώσει όλα;

Ο κύριος στο βίντεο είναι πρώην καθηγητής του ΓΑΠ στο πανεπιστήμιο.

Ακόμα κι αυτός δεν μπορεί να καταλάβει τι ιδιοφυΐα δημιούργησε... 

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΣΤΟ ΣτΕ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγκύκλιος...του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την ίδρυση ή μεταφορά φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία (και στρατιωτικά), ακόμη και απέναντι από την κεντρική πύλη των νοσοκομειακών μονάδων.
 
Στην προσφυγή τους, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως η επίμαχη εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα «κατά παρέκκλιση των διατάξεων» ίδρυσης νέων φαρμακείων ή της μεταφοράς παλαιών κοντά σε νοσοκομεία με παραπάνω από 150 κλίνες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το πληθυσμιακό όριο και τα γεωγραφικά κριτήρια.

Η ίδρυση φαρμακείων υπόκειται σε πληθυσμιακά όρια (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και σε γεωγραφικά-χωροταξικά κριτήρια, δηλαδή σε προϋποθέσεις τήρησης ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων. Επίσης, προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι φαρμακεία δεν μπορούν να λειτουργούν σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν της εξωτερικής πύλης των νοσοκομείων.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η εν λόγω κανονιστικού χαρακτήρα εγκύκλιος,«είναι ανυπόστατη, καθώς δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως επιβάλει το Σύνταγμα και η νομοθεσία».

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος που αφορούν την υποχρέωση του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα προστασίας της υγείας.

Τα πληθυσμιακά όρια, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, τίθενται για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων σε όλη την επικράτεια· έτσι, αναφέρουν, η εγκύκλιος είναι παράνομη καθώς η παρέκκλιση δεν επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. 

Η «ανορθολογική χωροταξική κατανομή των φαρμακείων με την κατάργηση των επίμαχων κριτηρίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υπερσυγκέντρωση φαρμακείων σε εμπορικά σημεία και παράλληλα στην απουσία έως και την πλήρη απουσία ικανού αριθμού φαρμακείων στις μη εμπορικές περιοχές» υποστηρίζει επίσης ο Σύλλογος. 

Η προσφυγη, τέλος, υποστηρίζει ότι με την κατάργηση των κριτηρίων νοθεύεται το σύστημα ορθολογικής οργάνωσης των φαρμακείων και του υγιούς ανταγωνισμού.

Λοβέρδος κατά «ποντικών» της Υγείας

Κεραυνοί του υπουργού Υγείας κατά των συμφερόντων που εμποδίζουν την αλλαγή πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=406208
«Κεραυνούς» κατά των συμφερόντων που εμποδίζουν την αλλαγή πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, τις οποίες προωθεί το υπουργείο Υγείας με την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, «προκειμένου να διατηρηθούν για λίγους ακόμη μήνες στην αγορά», όπως ειπώθηκε, εξαπέλυσε στην Βουλή ο κ. Αν. Λοβέρδος, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να προταθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την περίοδο 2004-2011.
«Να πάμε σε προανακριτική επιτροπή για να δούμε τι έχει γίνει από το 2004 έως το 2011. Να βάλει ο καθένας το παρελθόν του πάνω στο τραπέζι. Όποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό της φαρμακευτικής δαπάνης θα αποκαλυφθεί», είπε ο υπουργός Υγείας.
Μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχθηκε «πιέσεις» από τρεις πλευρές, τις οποίες δεν κατονόμασε, όχι για να διορθώσει την τροπολογία αλλά για να την αποσύρει: «Εγώ αποσύρομαι, η τροπολογία όμως μένει», δήλωσε κατηγορηματικά. Όπως ανέφερε εξάλλου, κατά την απουσία του τις τελευταίες ημέρες εκτός Ελλάδας, «χόρεψαν τα ποντίκια», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται  στα «συστήματα» που έχουν συμφέρον να μην προχωρήσει η αλλαγή πολιτικής στον τομέα των δαπανών για το φάρμακο. 


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε και παρά τα λάθη που έγιναν στα αρμόδια υπουργεία, όπως είπε, «ο αγώνας τελικά απέδωσε όφελος 750 εκατ. ευρώ για το 2010, ενώ εκτίμησε ότι για το 2011 θα επιτευχθεί ο στόχος  εξοικονόμησης από το φάρμακο στο 1δισ. 300 εκατ. ευρώ». Όπως είπε ο στόχος είναι το 2012-2013 η Ελλάδα να ξαναγυρίσει στο επίπεδο των φαρμακευτικών δαπανών του 2004.
Στην συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του κ. Λοβέρδου με τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Μ. Σαλμά, ο οποίος του επιτέθηκε λέγοντας: «Είστε ο υπουργός που διέλυσε το ΕΣΥ, είστε ο υπουργός που ακούει την τρόικα και λέτε στους άλλους υπουργούς να ακούνε την τρόικα. Έπρεπε να είχατε παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου που δεν κάνατε τίποτα από όσα έπρεπε».
«Όποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό του κόστους του φαρμάκου δεν δικαιούται να μας κάνει μάθημα σήμερα», υπογράμμισε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας ενώ εξηγώντας γιατί έφερε με τροπολογία την επίμαχη ρύθμιση ανέφερε ότι θα προτιμούσε να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μήνες προετοιμασίας αφού θα έπρεπε να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, το open.gov, τις συνεδριάσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες κατά MEGA

Οι γκεμπελίσκοι του MEGA έχουν ανάγει τη κατασυκοφάντηση του κλάδου σε επιστήμη. Σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο μεσημβρινό δελτίο του κρατικού καναλιού και μπορείτε να δείτε εδώ  (μετά το 22:21) με σχολιασμό από τον ρεπόρτερ για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε φόρους, εντελώς "τυχαία" στη πάνω δεξιά γωνία του πλάνου εμφανίστηκε ο μεγαλύτερος φοροφυγάς!!!

Το περίεργο είναι ότι το πλάνο ήταν εντελώς άδειο εμφανίζοντας πίσω από τον ρεπόρτερ μόνο έναν δρόμο με μία μάντρα και δέντρα. Οι ρεπόρτερ επιλέγουν background σχετικό με το θέμα τους συνήθως. Αυτός ο άσχετος  μίλαγε για φοροδιαφυγή και επέλεξε μια άσχετη μάντρα???

Μιλάμε οι άνθρωποι έχουν αναγάγει τη συκοφαντία σε επιστήμη.

(Ο σταυρός αναβόσβηνε κιόλας τραβόντας το βλέμα του τηλεθεατή από τα υπόλοιπα πολύ ενδιαφέροντα που υπήρχαν στο πλάνο)

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Νομοσχέδιο για θετική λίστα και τιμές αναφοράς (ανανεωμένο)

Έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη "θετική λίστα" φαρμάκων για την τιμολόγηση και τις τιμές αναφοράς ανα θεραπευτική κατηγορία. Έχει κατατεθεί σαν τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων.

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ και εισηγητική έκθεση

έχουμε και λέμε:

1. Θεσπίζεται τιμή αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία η οποία θα είναι η ανώτατη τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν ένα φάρμακο έχει μεγαλύτερη τιμή θα αποζημιώνεται από τον ΦΚΑ αλλά η εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει τη διαφορά στον ΦΚΑ

Δηλαδη αν ένα φάρμακο έχει τιμή καταλόγου (ΤΚ) 100 Ευρώ και η τιμή αναφοράς (ΤΑ) είναι 60 Ευρώ τότε αποζημιώνεται κανονικά από τον ΦΚΑ και η Φαρμακευτική εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει στον ΦΚΑ (ΤΚ - ΤΑ =)40Ευρώ.

Το ποσό της επιστροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% της exfactory τιμής (δηλ. στο προηγούμενο παράδειγμα χοντρικά με exfactory = 65 Ευρώ η επιστροφή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 8% δηλαδή τα 5,2 Ευρώ). Τα παραπάνω είναι λίγο συγκεχυμένα αλλά μάλλον τα κατάλαβα καλά.

Η Φαρμακευτική εταιρεία για να βάλει το φάρμακό της στη λίστα θα υπογράφει ότι δέχεται να επιστρέφει τη διαφορά. Αν δεν υπογράψει λίστα δεν βλέπει... Λεπτομέρειες για τη τιμή αναφοράς και τις θεραπευτικές κατηγορίες θα νομοθετήσει ο LOVER με υπουργική απόφαση.

2. Τα δελτία τιμών φαρμάκων θα έχουν ισχύ από της δημοσιεύσεώς τους στην ιστοσελίδα του LOVER και δεν υφίσταται υποχρέωση δημοσίευσής τους στην Εφημ. της Κυβερνήσεως.

3. Με τη λήξη της πατέντας θα πέφτει η τιμή του φαρμάκου κατά 30% αντί 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα (δηλαδή όλα τα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους θα πέσουν 10% μετά τη ψήφιση του νόμου;;;)

Αυτά είναι τα βασικά σημεία προς το παρόν.


Έχετε υπόψη σας ότι σε μια θεραπευτική κατηγορία η τιμή αναφοράς θα βγαίνει από τον μέσο όρο των τιμών. Άρα οι φαρμακευτικές θα διακόψουν τη κυκλοφορία προϊόντων που τους χαλάνε τη σούπα (πχ Tenormin ktl) και σε λιγότερο από ένα χρόνο θα παίζουν μπάλα καλύτερα από σήμερα.

Εμάς προς το παρόν δεν μας επηρεάζει το θέμα της τιμής κοινωνικής ασφάλισης αλλά έχει να κάνει με το rebate της φαρμακοβιομηχανίας. Βέβαια μέχρι τη ψήφιση του Νόμου μπορεί και να μας αφορά.

Α ξέχασα τη διεύρυνση της λίστας των 89 (κάθε χρόνο ανανέωση της λίστας) με απόφαση LOVER μετά από εισήγηση του ΕΟΦ (?!? LOL)