Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ποιος κρατάει τις τιμές των φαρμάκων ψηλά και προσφέρει κακές υπηρεσίες?


Συνέντευξη Παπανδρέου στο περιοδικό «NEWSWEEK» 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας; 


Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολλές για να τις αναφέρω. Κινούμαστε γρήγορα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, από εταιρίες φορτηγών μέχρι φαρμακεία, όπου καρτέλ και μονοπώλια διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς.

Φίλε φαρμακοποιέ: Κρατάς τις τιμές ψηλά και έχεις κακές υπηρεσίες. Τάδε έφη Jeffrey


ΑΘΗΝΑ 22/12/2010

Η παγκόσμια οικονομική κρίση υπογράμμισε όλες τις αδυναμίες μας», σημειώνει o Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό «NEWSWEEK» και τον δημοσιογράφο Stefan Theil.

Ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζει ότι «αν η μεταρρύθμιση δεν είναι δίκαιη, τότε θα υπάρξει φυσικά μεγάλη αντίσταση» και προσθέτει ότι «οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο να εφαρμοστούν και να αποδώσουν», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «το ζητούμενο είναι η καλή διακυβέρνηση, η αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, ώστε να καταστεί περισσότερο διαφανής, ικανή και αποτελεσματική».

Αναλυτικά η συνέντευξη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι προωθείτε τώρα μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν είχε καν τολμήσει κανείς, πόσο μάλλον εφαρμόσει, για δεκαετίες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι μεταρρυθμίσεις είχαν καθυστερήσει πολύ. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ωστόσο υπήρξε και μια από τις πλέον κακοδιοικούμενες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση υπογράμμισε όλες τις αδυναμίες μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η πιο σημαντική και πλέον μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση μέχρι στιγμής;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η δραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος ήταν απολύτως κρίσιμη για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του χρέους μας. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου, το ουσιαστικότερο αποτέλεσμα θα προκύψει απ’ ό,τι έχουμε κάνει για να αναμορφώσουμε το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της γραφειοκρατίας και υπέρ της διαφάνειας. Ψηφιοποιούμε τα πάντα. Αναρτούμε στο διαδίκτυο κάθε πράξη της κυβέρνησης, κάθε γραμμή του προϋπολογισμού, κάθε κυβερνητική δαπάνη. Μια αγορά της κυβέρνησης δεν θα μπορεί να εξοφληθεί παρά μόνο εφόσον έχει αναρτηθεί πρώτα στο διαδίκτυο και μπορούν όλοι να την δουν. Μερικούς μήνες πριν δεν γνωρίζαμε καν πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε. Τώρα διαθέτουμε πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των καθηκόντων και των προσόντων τους. Το σύστημα υγείας επίσης ψηφιοποιείται, γεγονός που θα περικόψει τους χρηματισμούς και θα αυξήσει τη διαφάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολλές για να τις αναφέρω. Κινούμαστε γρήγορα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, από εταιρίες φορτηγών μέχρι φαρμακεία, όπου καρτέλ και μονοπώλια διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς.

Δεύτερον, ένας νέος νόμος fast-track θα εξαλείψει πολλά επίπεδα γραφειοκρατίας για νέες, διεθνείς και εγχώριες επενδύσεις.

Η τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση θα απελευθερώσει το εκπαιδευτικό σύστημα, αποδεσμεύοντας τα πανεπιστήμια και τα σχολεία από τον κεντρικό έλεγχο. Έχουμε δωρεάν εκπαίδευση αλλά θα χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα χρηματοδότησης, ώστε τα πανεπιστήμια να συναγωνίζονται για φοιτητές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν περικόπτονται δαπάνες, αυξάνονται φόροι και απελευθερώνεται η οικονομία, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ο δίκαιος χαρακτήρας τέτοιων μέτρων. Στην Ελλάδα, οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως γιατροί και δικηγόροι, είναι περιβόητοι φοροφυγάδες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν η μεταρρύθμιση δεν είναι δίκαιη, τότε θα υπάρξει φυσικά μεγάλη αντίσταση. Αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα και επιβαρύναμε περισσότερο τους πιο εύπορους. Καταπολεμούμε τη χρόνια πάθησή μας, τη φοροδιαφυγή, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, δορυφορικές φωτογραφίες ώστε να δούμε ποιος έχει ακίνητη περιουσία που δεν είναι δηλωμένη. Έχουμε κατονομάσει και εκθέσει δημοσίως μερικούς επιφανείς φοροφυγάδες και σχεδιάζουμε να δημοσιοποιήσουμε όλες τις φορολογικές δηλώσεις στο διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι περισσότεροι Έλληνες βλέπουν μόνο λιτότητα και δυσκολίες. Δεν βλέπουν το όραμα μιας περισσότερο δυναμικής Ελλάδας μετά τις αλλαγές.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα δραστικά μέτρα μας είναι ακόμη πολύ πρόσφατα και ο κόσμος αισθάνεται το βάρος. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. Ήδη έχουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση των εξαγωγών φέτος. Οι ελληνικές εταιρίες αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές και προσανατολίζονται στις διεθνείς αγορές. Διευκολύνουμε πολύ τη δυνατότητα να ιδρύσει κανείς επιχείρηση και αναμένουμε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα από τη νέα γενιά μας. Έχουμε επίσης δεσμεύσεις από σημαντικούς ξένους επενδυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί βλέπουν την Ελλάδα ως μια μοναδικά δυσλειτουργική περίπτωση. Υπάρχει κάτι που μπορούν να διδαχθούν άλλες χώρες από τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η επιτυχής μεταρρύθμιση δεν έχει να κάνει μόνο με τις αγορές. Οι αγορές είναι μέρος της, αλλά ίσως περισσότερο, το ζητούμενο είναι η καλή διακυβέρνηση, η αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, ώστε να καταστεί περισσότερο διαφανής, ικανή και αποτελεσματική.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σε τεντωμένο σχοινί κυβέρνηση - φαρμακοποιοί

Η άδεια λειτουργίας, το ποσοστό κέρδους και οι εφημερίες τα σημεία-«κλειδιά» της αντιπαράθεσης
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=325314&dt=21/12/2010#ixzz18j5rqUhU

Σε πορεία σύγκρουσης με τους φαρμακοποιούς βαδίζει η κυβέρνηση. Ο κληρονομικός χαρακτήρας της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και η λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων το Σάββατο έχουν ανάψει φωτιές. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών διεφάνη ότι η κυβέρνηση προχωρεί ολοταχώς στη σταδιακή απελευθέρωση του επαγγέλματος, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος συγκάλεσε σε έκτακτη γενική συνέλευση τους φαρμακοποιούς της Αθήνας και του Πειραιά αύριο το απόγευμα με πρόταση το επ΄ αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων και τη διακοπή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων. «Τέρμα η πίστωση. Στο εξής όλοι θα αγοράζουν φάρμακα τοις μετρητοίς» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο κ. Λουράντος, φανερά ενοχλημένος από την εξέλιξη της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας. Στη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Λοβέρδος με τους φαρμακοποιούς ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει... ελευθέρας σε όποιον συνάδελφό τους επιθυμεί να λειτουργεί το φαρμακείο του και το Σάββατο τις ώρες που είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα. «Είχαμε πει αρχικά να λειτουργεί το Σάββατο το 20% των φαρμακείων σε κάθε πόλη. Το μέτρο όμωςθεωρώ ότι δεν απέδωσε. Ετσι, αποφασίσαμε να αφήσουμε ελεύθερους τους φαρμακοποιούς. Οποιος θέλει, μπορεί να ανοίγει το Σάββατο το φαρμακείο του» είπε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Το θέμα όμως που κυριάρχησε ήταν αυτό της αδειοδότησης των φαρμακείων. «Θέλουμε να μείνει κλειστό το επάγγελμαδιότι δεν πρέπει να ανοίξουν άλλα φαρμακεία. Πρέπει όμωςνα επανεξετάσουμε το θέμα της άδειας για να έχουν όλοι ίση πρόσβαση στο επάγγελμα» είπε ο κ. Λοβέρδος. Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δύνανται να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους την άδεια για την ίδρυση και τη λειτουργία του φαρμακείου.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να την πουλήσουν και τα ποσά κυμαίνονται από 100.000

ως και 700.000 ευρώ ανάλογα με τη «θέση», την περιοχή και τα τετραγωνικά του φαρμακείου. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι υπήρξαν πιέσεις εκ μέρους της τρόικας προκειμένου να θεσπισθεί ένα μέτρο το οποίο να συνιστά ευθέως απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, και κάλεσε τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να προτείνουν άμεσα άλλη λύση.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλο, η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η ακόλουθη: η άδεια κάθε φαρμακοποιού ο οποίος αποσύρεται από το επάγγελμα θα επιστρέφεται στην αρμόδια κρατική αρχή, η οποία θα δίδει την άδεια στον πρώτο άνεργο φαρμακοποιό της λίστας αναμονής. «Πρόκειται για το σύστημα που ισχύει στη Γερμανία» τόνισε ο κ. Δημόπουλος και ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Αν γίνει αυτό, ολοκληρώνουμε την απελευθέρωση του επαγγέλματός σας και δεν πρόκειται πλέον να σας ενοχλήσει κανείς». Η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι θεμιτή η μεταβίβαση της επιχείρησης στα παιδιά τους υπό την προϋπόθεση να είναι επίσης φαρμακοποιοί. «Δεν θα μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας την επιχείρησή μας επειδή η άδεια είναι κρατική;» ρώτησαν, επιμένοντας στον μη διαχωρισμό του επιστημονικού από τον εμπορικό χαρακτήρα της άδειας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη το θέμα του rebate (ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία), καθώς και των χρεών.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Λουράντος είπε ότι οι φαρμακοποιοί παραμένουν απλήρωτοι από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)

για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά μηνών.

«Εχετε πει ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε πληρωθεί. Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα θεωρώ ότι είναι αδύνατον να αποσταλούν 60.000 εντάλματα μέσα σε λίγες ημέρες» είπε ο κ. Λουράντος στον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος καθώς και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Κυρ. Σουλιώτης εξήγησαν στους φαρμακοποιούς ότι η αποπληρωμή των χρεών είχε «κολλήσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τώρα προχωρεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεκάδες φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους. Η ενέργεια αυτή εξόργισε τον υπουργό, ο οποίος είπε ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν προγραμματισμένη. «Συζήτηση υπό πίεση δεν μπορεί να γίνει. Την επομένη που θα συμβεί κάτι αντίστοιχο, η συνάντησή μας δεν θα πραγματοποιηθεί και θα πάτε στο υπουργείο Οικονομικών να διαπραγματευθείτε για τα ζητήματα που σας απασχολούν» είπε ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος κυρίως στον κ. Λουράντο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι φαρμακοποιοί που βρίσκονταν στην είσοδο του υπουργείου Υγείας αποδοκίμασαν τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Δ. Βαγιωνά, επειδή τάχθηκε κατά της συγκέντρωσης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=325314&dt=21/12/2010#ixzz18j5yVpy1

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Π.Κ. και ελαστικά ωράρια

Σκούπα για τα κλειστά επαγγέλματα


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=234160
Νομοσχέδιο «σκούπα» που θα καθορίζει τη διαδικασία απελευθέρωσης δεκάδων «κλειστών» επαγγελμάτων ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την παρουσίασή του στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Η λίστα με τα επαγγέλματα συνεχώς αβγατίζει, εντείνοντας παράλληλα και τις πιέσεις από ομάδες που βλέπουν να έρχεται πλήρης ανατροπή των κεκτημένων τους.

Μία από τις πιο βασικές αλλαγές είναι η απελευθέρωση των τιμολογίων και των χρεώσεων. Ετσι, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ανά την Ε.Ε., θα επιτρέπεται π.χ. σε Βούλγαρο αρχιτέκτονα ή δικηγόρο να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμα στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρητά τις υποχρεώσεις του Μνημονίου (νομικούς, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές), επαγγέλματα του κλάδου μεταφορών (λιμουζίνες και τουριστικές μεταφορές). Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αναλυτική λίστα των «στόχων».

Δηλαδή να δίδει εντολή στους υπουργούς να εξετάσουν ένα προς ένα τα «κλειστά» ή «ρυθμιζόμενα» επαγγέλματα του πεδίου τους, κάτι που επίσης ορίζεται στο Μνημόνιο.

Ο λόγος για τα ταξί, τα φορτηγά, τα αρτοποιεία, κτηματομεσίτες, ηλεκτρολόγους, ξεναγούς, κομμωτές, αισθητικούς, βρεφονηπιοκόμους, εργοθεραπευτές κ.λπ. Στη λίστα περιλαμβάνονται και μία σειρά από υπό διερεύνηση επαγγέλματα του κλάδου του εμπορίου και του τουρισμού.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το νομοσχέδιο να «μπει» σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις εορτές, για να περιοριστούν οι έντονες αντιδράσεις που αναμένεται να προκληθούν. Οπως εξηγούν επηρεάζει κεκτημένα κλάδων με πολύ μεγάλη συνδικαλιστική ισχύ, ακόμη και εντός της κυβέρνησης και του βουλευτικού σώματος.

Πρόκειται για έναν νόμο-πλαίσιο που θα ορίζει τους βασικούς άξονες -βάσει Μνημονίου- απελευθέρωσης κάθε επαγγέλματος ή κλάδου και θα «πετά» το μπαλάκι στο εκάστοτε υπουργείο, να αποφασίσει με Προεδρικό Διάταγμα ή υπουργική απόφαση και με σαφές χρονικό περιθώριο .

Οι πιο πολλές πρέπει να εφαρμοστούν έως τον Μάρτιο του 2011 με βάση σαφή αναφορά που υπάρχει στο Μνημόνιο, ενώ μεγαλύτερο περιθώριο, ενδεχομένως εξάμηνο, θα δοθεί σε άλλες περιπτώσεις. Εξετάζεται ρήτρα αυτόματης απελευθέρωσης αν καθυστερήσει η ρύθμιση με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων-φορέων.

Επίκεντρο του νομοσχεδίου είναι τα κλειστά επαγγέλματα που πρέπει να «απελευθερωθούν» κατ' ελάχιστο σε όσα πεδία ορίζει η τρόικα έως τον Μάρτιο του 2011:

* Στο νομικό επάγγελμα ζητείται άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, της ουσιαστικής απαγόρευσης των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

* Στους φαρμακοποιούς ζητείται η προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας και η μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους.

* Στους συμβολαιογράφους, η μείωση των ελάχιστων αμοιβών και η αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων.

Στους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές να μην υπάρχει πλέον ελάχιστη αμοιβή.

Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί:

* Αλλαγές στην υπάρχουσα κλαδική νομοθεσία στον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης.

* Περνά σειρά τροπολογιών που έφερε η διαδικασία απογραφής των περιορισμών οι οποίοι εμποδίζουν την Οδηγία των Υπηρεσιών (Μπολγκεστάιν).

* Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από άλλα κράτη και διπλωμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

* Θα προωθηθεί η άρση εμποδίων αναφορικά την είσοδο και την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών. *

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Και στο πάτο του βαρελιού το 51%

Κατά την ταπεινή μου γνώμη όλη η ιστορία όπως ξεκίνησε από τον Απρίλιο έχει πολύ λιγότερες εκπλήξεις απ'ότι νομίζουμε. Οι συνάδελφοι και οι συνδικαλιστές μας σε κάθε νέο πυροτέχνημα των Λοβερ, Μόσιαλου και Παπακωνσταντίνου αντιδρούν σαν να τα ακούνε πρώτη φορά μας προετοιμάζουν για πόλεμο και μετά μας καθησυχάζουν με δήθεν (ή πραγματικές συμφωνίες) τις οποίες μόνο αφήνουν να διαρρέουν.

Σήμερα μάθαμε ότι το άνοιγμα του Σαββάτου θα είναι για το 100% των φαρμακείων και όχι για το 40-100% που είχε προσυμφωνηθεί και για το οποίο όλοι οι προεδρεύοντες έλεγαν πως η Υπερυπουργάρα μας έχει δίκιο που θέλει να βρίσκει Depon το Σάββατο, και άλλα ωραία όπως "είναι δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών". Μας διαβεβαίωσαν όμως τότε ότι δεν θα πειραχτούν τα πληθυσμιακά και τα γεωγραφικά, και έτσι το κατάπιαμε. 
Τη ίδια διαβεβαίωση είχαμε και με το Rebate, και αυτό το κατάπιαμε.
Τη ίδια διαβεβαίωση είχαμε και με τα 89, και αυτό το κατάπιαμε.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με 1-2 απεργείες στο φτερό, και χέστηκε η φοράδα στο Γενί Τζαμί.

Να μη ξεχάσω ότι το Rebate σύμφωνα με τις διαρροές θα ήταν 1%. Ο κωλοτούμπας ξέρει τι κάνει, και είμαι σίγουρος ότι τα ήξεραν και οι συνδικαλιστές μας.

Όλες οι διαρροές προς το τύπο σήμερα μιλάνε για κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού κέρδους και των γεωγραφικών. Αυτά είναι για το νομοσχέδιο του Παπακωνσταντίνου και είναι μπροστά μας.

Τελευταία και πιο σημαντική η πρόβλεψη του Μνημονίου 3 για το 2012, για κατ' αποκοπή αμοιβή και ελάχιστο ποσοστό κέρδους. Και ως εκ θαύματος τότε η συνταγογράφηση θα γίνεται με δραστική.

Και ρωτάω εγώ ο αφελής: Γιατί δεν εφαρμόζουν τα μέτρα του 2012 σήμερα για να γλιτώσει και η οικονομία από τα υπερβολικά κέρδη των φαρμακοποιών, παρά το 2011 θα έχουμε rebate, μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών, και θετική λίστα φαρμάκου;


Μήπως γιατί θέλουν να μας τα περάσουν σιγά σιγά για να μην έχουμε αντιδράσεις?

Είναι πιθανό.
Αν σκεφτόμουν όμως πονηρά θα ρωτούσα: Τι όφελος θα είχε ο φίλος του ΓΑΠ ο Λαβίδας αν περνούσε η συνταγογράφηση με δραστική φέτος και η μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου σε πολύ μικρά επίπεδα?

Απάντηση: Καμία! Γιατί δεν έχει κάνει ακόμα το ξεκαθάρισμα με τις ΣΥΦΑ (βλέπε μείωση π.κ. στο 5,4%) και δεν έχει αποδυναμώσει τα σημεία πώλησης (βλέπε rebate, συνεχείς απομειώσεις στοκ, πόλεμος λάσπης από δοσίλογους δημοσιογράφους κτλ)

Το 2012 όμως:
1. Θα έχουν αποδυναμωθεί οι ΣΥΦΑ
2. Θα έχουν αποδυναμωθεί τα περισσότερα φαρμακεία και πολλά θα είναι κοντά στο κλείσιμο ή θα έχουν ήδη κατεβάσει ρολά.
3. Το φάρμακο που θα διακινείται θα είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό φασόν (βλέπε προβλέψεις μνημονίου για στήριξη του φασόν)
4. Ο φασονάς δεν θα χρειάζεται ομάδα πωλήσεων και μαύρα λεφτά για τους γιατρούς γιατί θα τους έχει πετάξει από το παιχνίδι. Με τους γιατρούς θα παίζουν μόνο οι πολυεθνικές που έχουν ποτότυπες δραστικές.

Το μόνο που θα χρειάζεται είναι σημεία πώλησης να πουλάει τα δικά του φασόν.
Έτσι θα έχει 100% κέρδος και αν το συγκρίνεις με το δικό σου 5% μεγάλε καταλαβαίνεις γιατί δεν θα μπορείς να τον ανταγωνιστείς.

Αν ανατραπεί το ιδιοκτησιακό θα πάρει κοψοχρονιά τα μερίδια από όσα φαρμακεία τον ενδιαφέρουν και θα κάνει παιχνίδι.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Κατάργηση ελάχιστων αμοιβών σε έξι κλειστά επαγγέλματα

Αρση και του γεωγραφικού περιορισμού προβλέπει το νομοσχέδιο, που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/12/2010__425752
Σωτηρης Nικας

Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεχίζει να επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν οι περιορισμοί σε έξι πολύ βασικά επαγγέλματα. Αυτά των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, όμως, προβλέπεται η απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων από τα περίπου 160 που υπάρχουν στην Ελλάδα (π.χ. μεσίτες, αρτοποιοί, κομμωτές, διανομείς Τύπου, ηλεκτρολόγοι, ιδιοκτήτες ταξί, οπτικοί κ.λπ.). Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αρθούν περιορισμοί που υπάρχουν και σε άλλα επαγγέλματα, με κυριότερο περιορισμό που ενδέχεται να καταργηθεί να είναι η κατώτατη αμοιβή διαφόρων επαγγελματιών.

Πάντως, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η απελευθέρωση των έξι βασικών επαγγελμάτων. Υπάρχει, όμως, μία ρητή αναφορά σχετικά με τις «αγκυλώσεις» που θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται στο επάγγελμα των φαρμακοποιών. Το ελάχιστο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών από 35%, που είναι σήμερα, θα πρέπει να υποχωρήσει στην περιοχή του 15-20%, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο.

Εάν δεν μειωθεί το ποσοστό κέρδους τους κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε θα πρέπει να μειωθεί έμμεσα, με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Σε κάθε περίπτωση το Μνημόνιο αναφέρει ότι «ξεκινώντας από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ’ αποκοπήν ποσό ή κατ’ αποκοπήν αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους».


Να σημειωθεί, ότι ο νόμος που θα καταρτιστεί θα είναι ένα γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα «πατήσουν» έπειτα τα αρμόδια υπουργεία για κάθε επάγγελμα και θα εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις για το «άνοιγμα» του κάθε επαγγέλματος. Πέραν αυτών, αξίζει να δούμε τους περιορισμούς που υπάρχουν στα έξι βασικά επαγγέλματα και οι οποίοι θα πάψουν να ισχύουν.

- Δικηγόροι: Τρεις είναι οι βασικοί περιορισμοί του επαγγέλματος, με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν ότι οι κατώτατες αμοιβές τους δεν θα πρέπει να καταργηθούν. Οι άλλοι δύο περιορισμοί αφορούν γεωγραφικές «αγκυλώσεις» (καθώς ένας δικηγόρος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπερασπιστεί τον πελάτη του, εφόσον η δίκη γίνεται σε άλλη περιφέρεια) και την απαγόρευση της διαφήμισης. Με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημιουργία υποκαταστημάτων από τα δικηγορικά γραφεία.

- Φαρμακοποιοί: Θα πρέπει μειωθεί σημαντικά το ελάχιστο περιθώριο κέρδους τους. Προς άρσιν οδεύουν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί του επαγγέλματος (πρέπει να υπάρχει ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, ενώ δύο φαρμακεία θα πρέπει να τα χωρίζει ακτίνα 100 μέτρων), χωρίς ωστόσο να αποδίδεται μεγάλη σημασία σε αυτό το σκέλος. Μπορεί, δηλαδή, οι αλλαγές να είναι ανεπαίσθητες.

- Ορκωτοί λογιστές: Ο περιορισμός του εν λόγω επαγγέλματος έγκειται στην ελάχιστη αμοιβή που λαμβάνουν οι ορκωτοί λογιστές και φτάνει στα 44 ευρώ την ώρα.

- Μηχανικοί - αρχιτέκτονες: Η ελάχιστη αμοιβή είναι και σε αυτά τα επαγγέλματα ο περιορισμός που θα αρθεί. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τις πρώτες συνέπειες από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα τις βιώσουν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, καθώς η μη ύπαρξη κατώτατης αμοιβής δίνει στους αλλοδαπούς επαγγελματίες τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στις ακριτικές περιοχές (ελληνοβουλγαρικά σύνορα για παράδειγμα) προσφέροντας φθηνότερες υπηρεσίες.

- Συμβολαιογράφοι: Οι περιορισμοί είναι τέσσερις. Γεωγραφικός περιορισμός, ελάχιστη αμοιβή, «κλειστός» αριθμός επαγγελματιών και απαγόρευση διαφήμισης. Πάντως, φαίνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν θα αρθούν, καθώς θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία

Το πολυνομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβερδος

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται η τιμή κοινωνικής ασφάλισης για τα φάρμακα, η οποία θα είναι κατά 4% μειωμένη σε σχέση με την λιανική τιμή.  (σημείωση epharmakeio: βαρύνει αποκλειστικά τη φαρμακοβιομηχανία)

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν την δαπάνη των ασφαλισμένων τους με βάση την τιμή κοινωνικής ασφάλισης

Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται το νέο σύστημα προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και η έκπτωση που θα κάνουν τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ότι τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα είναι πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ενιαίος αυτός φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα είναι υποχρεωμένος ανά τρεις μήνες να αναφέρει εγγράφως ό,τι έχει πράξει στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τί θα γίνει με την ένταξη στον φορέα των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα εκείνων του ΙΚΑ, καθώς είναι σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Αυτό οδήγησε το υπουργείο Υγείας να επιλέξει ο φορέας αυτός να είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όχι ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου.

Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πολυτεκνικό επίδομα και επίδομα για το τρίτο παιδί θα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους διοικητές τριάντα μεγάλων νοσοκομείων της χώρας να προχωρήσουν στις προσλήψεις των 3.000 νοσηλευτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.