Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Κατάργηση ελάχιστων αμοιβών σε έξι κλειστά επαγγέλματα

Αρση και του γεωγραφικού περιορισμού προβλέπει το νομοσχέδιο, που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/12/2010__425752
Σωτηρης Nικας

Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεχίζει να επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν οι περιορισμοί σε έξι πολύ βασικά επαγγέλματα. Αυτά των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, όμως, προβλέπεται η απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων από τα περίπου 160 που υπάρχουν στην Ελλάδα (π.χ. μεσίτες, αρτοποιοί, κομμωτές, διανομείς Τύπου, ηλεκτρολόγοι, ιδιοκτήτες ταξί, οπτικοί κ.λπ.). Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αρθούν περιορισμοί που υπάρχουν και σε άλλα επαγγέλματα, με κυριότερο περιορισμό που ενδέχεται να καταργηθεί να είναι η κατώτατη αμοιβή διαφόρων επαγγελματιών.

Πάντως, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η απελευθέρωση των έξι βασικών επαγγελμάτων. Υπάρχει, όμως, μία ρητή αναφορά σχετικά με τις «αγκυλώσεις» που θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται στο επάγγελμα των φαρμακοποιών. Το ελάχιστο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών από 35%, που είναι σήμερα, θα πρέπει να υποχωρήσει στην περιοχή του 15-20%, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο.

Εάν δεν μειωθεί το ποσοστό κέρδους τους κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε θα πρέπει να μειωθεί έμμεσα, με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Σε κάθε περίπτωση το Μνημόνιο αναφέρει ότι «ξεκινώντας από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ’ αποκοπήν ποσό ή κατ’ αποκοπήν αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους».


Να σημειωθεί, ότι ο νόμος που θα καταρτιστεί θα είναι ένα γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα «πατήσουν» έπειτα τα αρμόδια υπουργεία για κάθε επάγγελμα και θα εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις για το «άνοιγμα» του κάθε επαγγέλματος. Πέραν αυτών, αξίζει να δούμε τους περιορισμούς που υπάρχουν στα έξι βασικά επαγγέλματα και οι οποίοι θα πάψουν να ισχύουν.

- Δικηγόροι: Τρεις είναι οι βασικοί περιορισμοί του επαγγέλματος, με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν ότι οι κατώτατες αμοιβές τους δεν θα πρέπει να καταργηθούν. Οι άλλοι δύο περιορισμοί αφορούν γεωγραφικές «αγκυλώσεις» (καθώς ένας δικηγόρος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπερασπιστεί τον πελάτη του, εφόσον η δίκη γίνεται σε άλλη περιφέρεια) και την απαγόρευση της διαφήμισης. Με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημιουργία υποκαταστημάτων από τα δικηγορικά γραφεία.

- Φαρμακοποιοί: Θα πρέπει μειωθεί σημαντικά το ελάχιστο περιθώριο κέρδους τους. Προς άρσιν οδεύουν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί του επαγγέλματος (πρέπει να υπάρχει ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, ενώ δύο φαρμακεία θα πρέπει να τα χωρίζει ακτίνα 100 μέτρων), χωρίς ωστόσο να αποδίδεται μεγάλη σημασία σε αυτό το σκέλος. Μπορεί, δηλαδή, οι αλλαγές να είναι ανεπαίσθητες.

- Ορκωτοί λογιστές: Ο περιορισμός του εν λόγω επαγγέλματος έγκειται στην ελάχιστη αμοιβή που λαμβάνουν οι ορκωτοί λογιστές και φτάνει στα 44 ευρώ την ώρα.

- Μηχανικοί - αρχιτέκτονες: Η ελάχιστη αμοιβή είναι και σε αυτά τα επαγγέλματα ο περιορισμός που θα αρθεί. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τις πρώτες συνέπειες από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα τις βιώσουν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, καθώς η μη ύπαρξη κατώτατης αμοιβής δίνει στους αλλοδαπούς επαγγελματίες τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στις ακριτικές περιοχές (ελληνοβουλγαρικά σύνορα για παράδειγμα) προσφέροντας φθηνότερες υπηρεσίες.

- Συμβολαιογράφοι: Οι περιορισμοί είναι τέσσερις. Γεωγραφικός περιορισμός, ελάχιστη αμοιβή, «κλειστός» αριθμός επαγγελματιών και απαγόρευση διαφήμισης. Πάντως, φαίνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν θα αρθούν, καθώς θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου