Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία

Το πολυνομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβερδος

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται η τιμή κοινωνικής ασφάλισης για τα φάρμακα, η οποία θα είναι κατά 4% μειωμένη σε σχέση με την λιανική τιμή.  (σημείωση epharmakeio: βαρύνει αποκλειστικά τη φαρμακοβιομηχανία)

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν την δαπάνη των ασφαλισμένων τους με βάση την τιμή κοινωνικής ασφάλισης

Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται το νέο σύστημα προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και η έκπτωση που θα κάνουν τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ότι τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα είναι πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ενιαίος αυτός φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα είναι υποχρεωμένος ανά τρεις μήνες να αναφέρει εγγράφως ό,τι έχει πράξει στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τί θα γίνει με την ένταξη στον φορέα των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα εκείνων του ΙΚΑ, καθώς είναι σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Αυτό οδήγησε το υπουργείο Υγείας να επιλέξει ο φορέας αυτός να είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όχι ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου.

Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πολυτεκνικό επίδομα και επίδομα για το τρίτο παιδί θα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους διοικητές τριάντα μεγάλων νοσοκομείων της χώρας να προχωρήσουν στις προσλήψεις των 3.000 νοσηλευτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου