Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Και στο πάτο του βαρελιού το 51%

Κατά την ταπεινή μου γνώμη όλη η ιστορία όπως ξεκίνησε από τον Απρίλιο έχει πολύ λιγότερες εκπλήξεις απ'ότι νομίζουμε. Οι συνάδελφοι και οι συνδικαλιστές μας σε κάθε νέο πυροτέχνημα των Λοβερ, Μόσιαλου και Παπακωνσταντίνου αντιδρούν σαν να τα ακούνε πρώτη φορά μας προετοιμάζουν για πόλεμο και μετά μας καθησυχάζουν με δήθεν (ή πραγματικές συμφωνίες) τις οποίες μόνο αφήνουν να διαρρέουν.

Σήμερα μάθαμε ότι το άνοιγμα του Σαββάτου θα είναι για το 100% των φαρμακείων και όχι για το 40-100% που είχε προσυμφωνηθεί και για το οποίο όλοι οι προεδρεύοντες έλεγαν πως η Υπερυπουργάρα μας έχει δίκιο που θέλει να βρίσκει Depon το Σάββατο, και άλλα ωραία όπως "είναι δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών". Μας διαβεβαίωσαν όμως τότε ότι δεν θα πειραχτούν τα πληθυσμιακά και τα γεωγραφικά, και έτσι το κατάπιαμε. 
Τη ίδια διαβεβαίωση είχαμε και με το Rebate, και αυτό το κατάπιαμε.
Τη ίδια διαβεβαίωση είχαμε και με τα 89, και αυτό το κατάπιαμε.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με 1-2 απεργείες στο φτερό, και χέστηκε η φοράδα στο Γενί Τζαμί.

Να μη ξεχάσω ότι το Rebate σύμφωνα με τις διαρροές θα ήταν 1%. Ο κωλοτούμπας ξέρει τι κάνει, και είμαι σίγουρος ότι τα ήξεραν και οι συνδικαλιστές μας.

Όλες οι διαρροές προς το τύπο σήμερα μιλάνε για κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού κέρδους και των γεωγραφικών. Αυτά είναι για το νομοσχέδιο του Παπακωνσταντίνου και είναι μπροστά μας.

Τελευταία και πιο σημαντική η πρόβλεψη του Μνημονίου 3 για το 2012, για κατ' αποκοπή αμοιβή και ελάχιστο ποσοστό κέρδους. Και ως εκ θαύματος τότε η συνταγογράφηση θα γίνεται με δραστική.

Και ρωτάω εγώ ο αφελής: Γιατί δεν εφαρμόζουν τα μέτρα του 2012 σήμερα για να γλιτώσει και η οικονομία από τα υπερβολικά κέρδη των φαρμακοποιών, παρά το 2011 θα έχουμε rebate, μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών, και θετική λίστα φαρμάκου;


Μήπως γιατί θέλουν να μας τα περάσουν σιγά σιγά για να μην έχουμε αντιδράσεις?

Είναι πιθανό.
Αν σκεφτόμουν όμως πονηρά θα ρωτούσα: Τι όφελος θα είχε ο φίλος του ΓΑΠ ο Λαβίδας αν περνούσε η συνταγογράφηση με δραστική φέτος και η μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου σε πολύ μικρά επίπεδα?

Απάντηση: Καμία! Γιατί δεν έχει κάνει ακόμα το ξεκαθάρισμα με τις ΣΥΦΑ (βλέπε μείωση π.κ. στο 5,4%) και δεν έχει αποδυναμώσει τα σημεία πώλησης (βλέπε rebate, συνεχείς απομειώσεις στοκ, πόλεμος λάσπης από δοσίλογους δημοσιογράφους κτλ)

Το 2012 όμως:
1. Θα έχουν αποδυναμωθεί οι ΣΥΦΑ
2. Θα έχουν αποδυναμωθεί τα περισσότερα φαρμακεία και πολλά θα είναι κοντά στο κλείσιμο ή θα έχουν ήδη κατεβάσει ρολά.
3. Το φάρμακο που θα διακινείται θα είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό φασόν (βλέπε προβλέψεις μνημονίου για στήριξη του φασόν)
4. Ο φασονάς δεν θα χρειάζεται ομάδα πωλήσεων και μαύρα λεφτά για τους γιατρούς γιατί θα τους έχει πετάξει από το παιχνίδι. Με τους γιατρούς θα παίζουν μόνο οι πολυεθνικές που έχουν ποτότυπες δραστικές.

Το μόνο που θα χρειάζεται είναι σημεία πώλησης να πουλάει τα δικά του φασόν.
Έτσι θα έχει 100% κέρδος και αν το συγκρίνεις με το δικό σου 5% μεγάλε καταλαβαίνεις γιατί δεν θα μπορείς να τον ανταγωνιστείς.

Αν ανατραπεί το ιδιοκτησιακό θα πάρει κοψοχρονιά τα μερίδια από όσα φαρμακεία τον ενδιαφέρουν και θα κάνει παιχνίδι.

4 σχόλια:

  1. εντελώς λάθος η ανάλυσης...
    gabriel21

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αντί να διαφημίζουμε τα υπέρ του επαγγέλματος σε όλους τους καλοπροαίρετους που ενδιαφέρονται να ανοίξουν Φαρμακεία και με ελεύθερο ποσοστό κέρδους χαμηλό η υψηλό και κυρίως ανάλογα τη τεχνίτη ζήτηση όπως είναι σε άλλους τομείς, μήπως θα πρέπει τελικά να το προτείνουμε εμείς?
    Ναι στο δικαίωμα επιχειρηματία η Δημόσιου υπαλλήλου η καφετζή της γειτονιάς η ιδιόκτητη αλυσίδας οίκου τελετών, Ανώνυμη εταιρία οικοδομικών έργων και ότι άλλο δηλώσει κάποιος σε αυτό το τόπο ότι είναι, να μπορεί να εκμεταλλευτεί αλυσίδες Φαρμακείων?.
    Ναι στο δικαίωμα της ελεύθερης αγοράς και ζήτησης όλο το 24ωρο με προσλήψεις ινδών δεύτερης βάρδιας πρατηρίου - μετά τις 22:00 ταρίφα 10 ευρώ ότι πάρεις - φάρμακα σε έλλειψη +140%, σε φάρμακα μεγάλης ανάγκης τιμή μετά από προσφορά ηλεκτρολόγου η υδραυλικού η ότι προτείνει η μεγαλόψυχη διοίκηση.
    Θα τα θέλει ο Ελληνας η ο Ευρωπαίος?
    Θα υπάρχει παρόμοιο κράτος σε όλο το πλανήτη που θα μπορεί και η κουτσή Μαρία η Μέντιουμ να πουλήσει φάρμακα με τιμή ανάλογα το πετρέλαιο?
    (Τα ανωτέρω είναι προϊόν γενικής απογοήτευσης και δεν τρέφω καμιά αντιπάθεια για τις τυχαία αναφερθείσες ομάδες επαγγελματιών η πολυεθνικές, που σκόπιμα τελευταία καλλιεργούνται, και είναι απλά για φιλοσοφική κουβέντα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα χαρώ να ακούσω μια σωστή ανάλυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρά είναι η ανάλυσή σου. Όποιος δεν το βλέπει είναι γκάβακας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή