Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ελευθεροτυπία: Ετοιμάζουν πλαφόν στους φαρμακοποιούς

Αντί το κέρδος να υπολογίζεται ως ποσοστό επί των πωλήσεων των φαρμάκων, όπως ισχύει σήμερα, θα δίνεται ένα συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με το σκεύασμα (???)

Νέο χτύπημα μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος πιθανώς να δεχθούν οι φαρμακοποιοί τους επόμενους μήνες, καθώς η πλήρης εφαρμογή του μνημονίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους.

Ειδικότερα στο ανανεωμένο κείμενο της τρόικας αλλά και στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας είναι να προσδιορίζεται το κέρδος του κλάδου όχι με ποσοστό επί της πώλησης των φαρμάκων αλλά με πάγια αποζημίωση η οποία θα εξαρτάται από την τιμή του σκευάσματος. Το σενάριο προβλέπει το μέτρο να ισχύσει κυρίως για τα ακριβά φάρμακα.

Αν συμβεί αυτό, οι φαρμακοποιοί δεν θα λαμβάνουν το 23% που σήμερα αναλογεί ανά φαρμακευτικό σκεύασμα (ποσοστό καθαρού κέρδους που προκύπτει από το αρχικό 35% και την αφαίρεση του κόστους λειτουργίας (???!!!)), αλλά πολύ λιγότερα.

Η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης και εφαρμογής του μνημονίου που όρισε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας θα «παγώσει» την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου μόνο εάν οι δαπάνες υγείας συγκρατηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2011. Στόχος που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος.

Ο επικεφαλής της επιτροπής καθηγητής της πολιτικής της υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος επιβεβαιώνει: «Η επιτροπή θα εξετάσει όλο το εύρος των μέτρων για τη φαρμακευτική πολιτική. Αν κατορθώσουμε να μειώσουμε τις δαπάνες, ίσως να μη χρειαστεί να λάβουμε άλλα μέτρα. Οι φαρμακοποιοί δεν στοχοποιούνται, αλλά ένα μέρος της μείωσης των δαπανών πρέπει να προέλθει και από το φάρμακο. Συνολικά οι δημόσιες και οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία άγγιξαν το 2010 τα 23 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 60% επιβαρύνει το Δημόσιο. Μια δαπάνη η οποία πρέπει να μειωθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ».

Η συζήτηση για το κέρδος των φαρμακοποιών έρχεται με τον κλάδο να βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας που τροφοδοτούνται και από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν αποκλείει ρητά τη δυνατότητα να ανοίγουν φαρμακεία και όσοι δεν είναι φαρμακοποιοί. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου, το άρθρο αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τους φαρμακοποιούς, καθώς επιτρέπει σε μεγάλες εταιρείες ή σουπερμάρκετ να ιδρύουν και να λειτουργούν δικά τους φαρμακεία. Μετά τις αντιδράσεις ο Α. Λοβέρδος υποσχέθηκε να αποσαφηνίσει το θέμα.

Αλλη διάταξη δίνει τη δυνατότητα διπλασιασμού του αριθμού των φαρμακείων κυρίως σε αστικές περιοχές, σε ακτίνα 200 μέτρων γύρω από νοσοκομεία, κέντρα υγείας και μονάδες υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα μπορεί να δημιουργηθούν τουλάχιστον άλλα 4.000 φαρμακεία, όσα δηλαδή λειτουργούν και σήμερα» επισημαίνει ο κ. Αμπατζόγλου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως στις τελευταίες επίσημες δηλώσεις του έκανε λόγο για άνοιγμα μόνο 1.000 ή 1.500 νέων φαρμακείων.

Το μέτωπο με τους φαρμακοποιούς που άνοιξε για τον υπουργό Υγείας δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα. Οι φαρμακοποιοί σκοπεύουν να φτάσουν ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, οδηγία που απαγορεύει τη λειτουργία φαρμακείου από μη φαρμακοποιό και θέτει ως ανώτατο ωράριο εργασίας τις 48 ώρες.

Πάντως ο Ηλ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει και να διευρυνθεί ο ρόλος του φαρμακοποιού. «Αντί να εστιάζουν στις στενές επαγγελματικές διεκδικήσεις, μπορούν να παρακολουθούν αν είναι κατάλληλη η συνταγογραφία, αν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και αν οι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία τους» λέει μεταξύ άλλων.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

3 σχόλια:

  1. μπορούν να παρακολουθούν αν είναι κατάλληλη η συνταγογραφία,
    ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ??? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ? Ο ΜΟΣΣΙΑΛΟΣ
    ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
    ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ
    ΟΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατι δεν μας δινουν κινητρα να βγουμε και εμεις νωριτερα σε συνταξη οπως καποιες τυχερες γυναικες του δημοσιου?ετσι θα μειωθει ο αριθμος των φαρμακειων και θα σωθει το κρατος!
    ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ Τ.Σ.Α.Υ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΒΑΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειμαι 22 χρονια φαρμακοποιος και σιχαθηκα τις μπαχατελες που γραφουν τα γιατρουδακια για να πανε ενα ψωροταξιδακι και οχι μονο...
    κ.Μοσιαλε εμεις απλα εκτελουμε οτι γραφουν οι γιατροι σας!τι θα κανετε με την ανηθικοτητα των φΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή