Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Εκτός ελέγχου οι δαπάνες για φάρμακα



Στο αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης πήγε ήδη το 1/10 των πόρων που εξοικονομήθηκαν από τη μείωση των συντάξεων


Της Χριστινας Kοψινη

Πλήρης σύγχυση επικρατεί στην αγορά του φαρμάκου, την ώρα που η μείωση -οριζοντίως- των τιμών στα σκευάσματα αποδεικνύεται ότι δεν επηρεάζει στην πράξη το κόστος που επωμίζονται τα Ταμεία, αφού δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ποια φάρμακα έχουν τιμή χαμηλότερη του μέσου τιμολογιακού κόστους των τριών πιο φθηνών χωρών της Ε.Ε. και ποια σκευάσματα είναι υπερτιμολογημένα. Ταυτοχρόνως συνεχίζεται η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Εργασίας, την ώρα που οι φαρμακευτικές δαπάνες στα Ταμεία συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα και ο ΟΠΑΔ έχει διακόψει την πληρωμή των φαρμακοποιών από τον Οκτώβριο του 2009.


Η εικόνα αυτή απορρέει από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να συνετιστούν οι φαρμακοβιομήχανοι και λοιποί παράγοντες της αγοράς και να αποδεχθούν τα μέτρα ελέγχου και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που επιβάλλει το υπουργείο. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων της αγοράς, βουλευτών ιατρών, φαρμακοποιών και διοικητών Ταμείων.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς, που κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις, αντέδρασαν έντονα προς την κυβέρνηση διότι δεν εφήρμοσε διάταξη νόμου που προσφάτως ενέκρινε, όπως είπαν, επικρίνοντας έντονα την υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Κατσέλη. Κριτική άσκησαν διότι, όπως επισήμαναν, προχώρησε αντί της εφαρμογής του νόμου σε οριζόντια ανακοστολόγηση προς τα κάτω και σε ποσοστό έως και 23% για 1.500 σκευάσματα, εισπράττοντας, όμως, 1.200 ενστάσεις από την αγορά.

Πάντως, οι παραινέσεις και οι διοικητικού τύπου αποφάσεις δεν φάινεται να κάμπτουν την αγορά, εκπρόσωποι της οποίας προκάλεσαν ανοικτά χθες τους υπουργούς της κυβέρνησης λέγοντας: «Eσείς αδειοδοτείτε, εσείς τιμολογείτε, μαζευτείτε σε ένα τραπέζι οι τρεις υπουργοί να τα βρείτε».

Ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος προς τις φαρμακοβιομηχανίες, ζήτησε να μειώσουν τα κέρδη τους «για να μην πέσει το σύστημα (των Ταμείων) σε ξέρα». Με στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,1 δισ. ευρώ, όπως ορίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε λάβρος κατά της κερδοφορίας που προκαλείται από την αλόγιστη αύξηση των τιμών στα φάρμακα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κάνουν δεύτερη σκέψη για τις τιμές των φαρμάκων οι ασφαλισμένοι των 700 ευρώ», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος δήλωσε ότι από την εξοικονόμηση των 600 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης χάθηκε το 1/10 σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δήλωσε δε ενοχλημένος διότι το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση της δαπάνης, αν και μικρότερη του 2009, παρότι, όπως είπε, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία το ΙΚΑ κατέγραψε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,5%.

Στην εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων που θα ισχύσουν στο εξής αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης. Ειδικότερα, όσες φαρμακευτικές εταιρείες δεν καταβάλουν έστω το 3% της επιστροφής των εσόδων θα αφαιρούνται από τη λίστα φαρμάκων, ενώ όσοι γιατροί αρνούνται να αναγράψουν τον ΑΜΚΑ στη συνταγή -επικαλούμενοι προστασία προσωπικών δεδομένων- θα χάνουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τα Ταμεία.

Από το 2004
Υπενθυμίζεται ότι από το 2004 μέχρι και το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων εκτοξεύτηκε στο ποσό των 5 δισ. ευρώ. Κάθε Ταμείο δαπανά έως 700 ευρώ για κάθε έναν από τους περίπου 7 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, ενώ μόνο το ΙΚΑ ξοδεύει κάθε χρόνο 2,5 δισ. ευρώ για φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε, επίσης, μια επανάληψη των στοιχείων που συνιστούν το διαρκές σκάνδαλο του φαρμάκου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην εκτεταμένη πλαστή συνταγογράφηση, αφήνοντας αιχμές για βιβλιάρια που εξυπηρετούν αποστολή φαρμάκων ακόμη και στην Αλβανία. Πάντως ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αυστηρών διοικητικών μέτρων και υποστήριξε ότι ολοκληρωμένα αποτελέσματα για το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής των συνταγών θα υπάρχουν μετά τις 10 Ιουνίου, οπότε θα γίνουν και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τους γιατρούς ή τους φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις συμβάσεις με το ίδρυμα. Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία από τον Μάιο για την ηλεκτρονική καταγραφή 2,7 εκατ. συνταγών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_26/05/2010_402239.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Χωρίς κάλυψη από 20/5 τα φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή

Από τις 20 Μαΐου 2010 τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα καλύπτουν δαπάνες που αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.),
όπως αναφέρεται σε επιστολή της Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθ. Δρέττα.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Έξω οι φαρμακαποθήκες από τα ακριβά

Με πήραν από Novartis σήμερα και με ενημέρωσαν πως τα 89 ακριβά μπορώ να τα προμηθεύομαι από απευθείας από αυτούς σε ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΤΙΜΗ!!! Όπως μου είπαν αυτό απορρέει από τη νέα αγορανομική διάταξη!
Η συντονισμένη επίθεση συνεχίζεται. Ο τζίρος των ΣΥΦΑ μειώνεται τόσο που θα  είναι μη βιώσιμες πιο γρήγορα απ'ότι περίμενα.

Νέα Επίθεση στο φάρμακο! Διαβάστε το!!!!

«Ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής επιστρατεύει η κυβέρνηση

ΑΠΕ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αθήνα

Τους «Ράμπο» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιστρατεύει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πάταξης μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, όπως των σκανδαλωδών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα κινείται συντονισμένα κατά τα πρότυπα της Αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με το Βήμα, ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 100 εξειδικευμένων ατόμων από ποικίλες ειδικότητες ώστε να καλυφθούν διάφορες πλευρές του οικονομικού εγκλήματος.

Επίσης, προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες στην πρόσληψη 100 επιπλέον υπαλλήλων, οι οποίοι θα στελεχώσουν διοικητικά τη νεοσύστατη υπηρεσία.

Επικεφαλής της νέας υπηρεσίας είναι πολύ πιθανόν να είναι ο εισαγγελέας Β.Φλωρίδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με το οικονομικό έγκλημα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιθυμούσε εξαρχής να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης σε θέματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και «σπασίματος» κωδικών, με ειδικευμένους φοροτεχνικούς, λογιστές και ειδικούς στα οικονομικά της Υγείας και στον κύκλο του φαρμάκου.

Στον διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν πολλοί ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα λογιστικά. Αντιθέτως, γνώστες των οικονομικών της Υγείας και φοροτεχνικοί, οι οποίοι να διαθέτουν τις ειδικές γνώσεις που χρειάζεται η υπηρεσία αυτή, εμφανίστηκαν πολύ λίγοι είτε επειδή δεν υπάρχουν τόσοι ειδικοί στην Ελλάδα είτε διότι, ειδικά στον χώρο της Υγείας, ένα ολόκληρο σύστημα κινείται γύρω από τις φαρμακευτικές εταιρείες.


Το θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τόσο σημαντικό ώστε χθες προκάλεσε θύελλα στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα του υπουργείου Εργασίας, με τους βουλευτές (Εμμ. Σκουλάκης, Π.Κουκουλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Β. Εξαρχος) να ζητούν με έντονο τρόπο εξηγήσεις από τον λιγότερο αρμόδιο υπουργό, καθώς υπεύθυνες για αυτό είναι οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκάλυψε στους βουλευτές ότι, αν ήταν μικρότερη η δαπάνη για τα φάρμακα, δεν θα υπήρχε μείωση στις χαμηλές συντάξεις ούτε περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων. «Εμείς είπαμε στην τρόικα ότι θα μειώσουμε τη δαπάνη αυτή, αλλά δεν μας πίστεψαν» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Δωρο στη Φαρμακοβιομηχανία (από αναγνώστη Aganaktisi)

Aganaktisi είπε...
Δωρο στη Φαρμακοβιομηχανία εν μεσω κρίσης! Με τι ανταλάγματα; Ενημερώστε κοινωνία και κανάλια

Συνάδελφοι σκεφτόμουν γιατί τοση λύσσα απο την πλευρα της κυβερνησης και των φιλικών της καναλιών για το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου. Είδα χτες και τον Παπακωνσταντίνου στην τηλεόραση να λέει για τα φαρμακεια και για το τεράστιο ποσοστό τους. Και λέω δεν μπορεί να είναι όλοι τοσο βλαμμένοι κάτι άλλο τρέχει.


Κάθομαι λοιπον και σκέφτομαι ποιον εξυπηρετεί να πέσει το ποσοστό του φαρμακείου; Και λέω τώρα η φαρμακοβιομηχανία πουλάει 92 (+92) η φαρμακαποθήκη 100(+8) το φαρμακειο 135(+35) σύνολο με ΦΠΑ 148,5 (+13,5). Στα 100 δηλαδή παίρνει η φαρμακοβιομηχανία 62 η αποθήκη 5,5 και το φαρμακειο 23,5 σωστά;

ΑΝ ρίξουν το ποσοστό του φαρμακειου στο 28 που λένε έχουμε 92 για τη φαρμακοβιομηχανία 8 για την αποθήκη και 28 για το φαρμακείο.

Στα 100 δηλαδή παίρνει 65 η βιομηχανία μένει στα 5,5 η αποθήκη και παει στα 19,5 το φαρμακείο. ΦΠΑ για το κράτος και στις δύο περιπτώσεις απο 9.

Τι βλέπω λοιπόν εγώ; Για κάθε 100 ευρώ δίνονται δώρο 3 παραπάνω ευρώ στη Βιομηχανία! Την ώρα της κρίσης που όλος ο λαός υποφέρει γίνεται 3% δώρο στη φαρμακοβιομηχανία. Στα 5 δισ που είναι η φαρμακευτική δαπάνη το δώρο φτάνει τα 150 εκατομύρια ευρω το χρόνο! Παίρνουν απο την τσέπη των φαρμακοποιών για να δώσουν στους βιομήχανους δεν το βλέπετε συνάδελφοι; Ολα για το κεφάλαιο δηλαδή πάλι! Ειναι ντροπή την ώρα των θυσιών του λαού να βολεύεις τους βιομήχανους! Κανονικά θα έπρεπε να τους φτύνει όλη Ελλάδα για την εκβιαστική στάση να λενε οτι δεν θα ξαναφέρουν φάρμακα στην Ελλάδα επειδή έπεσαν οι τιμές. Συνάδελφοι αυτή η στάση, αυτό το ξεπούλημα πρέπει να καταγγελθεί! Στείλτε μήνυμα σε όσους ξερέτε φαρμακοποιούς ή απλούς γνωστούς και φίλους. Είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους διπλάσιο σε αξία απο το Σκανδαλο Βατοπαιδίου. Ποιός και γιατί παίρνει απο την τσέπη 12000 φαρμακοποιών και τα δίνει σε 10 φαρμακοβιομήχανους; Το κάνει απο άγνοια ή έχει και προσωπικό όφελος; Που βρίσκεται η υπόθεση με το 4% που θα έπρεπε να παίρνουν απο τους φαρμακοβιομήχανους με νόμο υπερ των ασφαλιστικών ταμείων; Γιατί έχει θαφτεί απο το 2006; Που είναι τα 500 εκατομύρια που χρωστάει η φαρμακοβιομηχανία για τα έτη 06-07-08-09; 4% απο το να μην παιρνουμε τα λεφτά που χρωστάνε οι φαρμακοβιομήχανοι και 3% απο τις τσέπες των φαρμακοποιών 7% φτάνει το ετήσιο δώρακι στη φαρμακοβιομηχανία. Κατα τα άλλα καημένε συνταξιούχε ζήσε με 400 ευρώ και πλήρωσε για να φάνε τα καημένα παιδιά που κουράζονται πολύ να εισάγουν φαρμακα απο το εξωτερικό. Και μην ξεχάσεις βέβαια να βρίσεις το φαρμακοποιό που σε ταλαιπωρεί οταν κάνει απεργία. Οταν ομως αδειάσουν τα ταμεία και δεν εχουν να σου δώσουν φαρμακα και συντάξεις θα ξέρεις που είναι τα λεφτά σου. Μαζί με αυτα που πάνε να κλέψουν απο τους φαρμακοποιούς ζεστένουν τις τσέπες ακριβών κουστουμιών και αυγατίζουν κάποια εταιρικά κεφαλαια στην Ελβετία

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Αναστολή κινητοποιήσεων

Συνάντηση με το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε το μεσημέρι η υπουργός Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη, με την οποία συζήτησε τις αλλαγές που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.
Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κος Δημήτρης Βαγιωνάς δήλωσε αμέσως μετά πως «η κα Κατσέλη μας διαβεβαίωσε, ως η αρμόδια υπουργός, ότι δεν θα υπάρξει κανείς αιφνιδιασμός και ότι δεν θίγονται οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί από τον Π.Φ.Σ., όπως είναι τα χωροταξικά και τα πληθυσμιακά κριτήρια»
Μετά την δέσμευση της κας υπουργού, το Δ.Σ. του Συλλόγου συνεδρίασε και λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι κινητοποιήσεις έγιναν προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση για να ξεκαθαριστούν τα βασικά ζητήματα των φαρμακοποιών, προτείνει στους τοπικούς Συλλόγους εκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες, να αναστείλουν την απεργία αύριο Τρίτη 11 Μαΐου.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. για να επανεκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να προχωρήσει σε νέες αποφάσεις.
«Η κα Κατσέλη δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε διάλογο με τον Π.Φ.Σ. επί των προτάσεων που έχουμε υποβάλλει και στο παρελθόν. Περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της υπουργού και παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα» σημείωσε ο κος Βαγιωνάς.
Εκ του Π.Φ.Σ. 


Για να δούμε τι καρότο μας κούνησαν. 

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

του Δημήτρη Καμπουράκη (www.protagon.gr)

Να σας εκνευρίσω λιγάκι σήμερα; Εκτός
αν προτιμάτε απλώς να γελάσετε πικρά... Διότι ο κατάλογος που ακολουθεί, κάτι θα σας θυμίσει από το σήμερα που κυριαρχείται από ξένους κερδοσκόπους και Έλληνες απατεωνίσκους. Πολλά επίσης θα σάς εξηγήσει, καθότι ένα κράτος που γεννιέται χρεωμένο, πού λέτε ότι θα καταλήξει;

Λοιπόν:
Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 κι ενώ η επανάσταση βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη καμπή, "συνωμολογήθη εν Λονδίνω, εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων χρυσών λιρών, δια την χρηματοδότησιν του αγώνος". Ρίξτε μια ματιά στην κατανομή αυτού του δανείου:

- Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, για να καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών, δηλαδή αυτομάτως τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες(!!!). Εμείς βέβαια πληρώναμε τόκους για 2.000.000.

Από τα 1.100.000 κρατούνται προκαταβολικά:
- Τόκοι δύο χρόνων 200.000 λίρες
- Μεσιτικά 68.000 λίρες
- Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες
- Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες
- Έξοδα Ελλήνων (!) μεσαζόντων 15.487 λίρες.

Από τα εναπομείναντα, στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες για την κατασκευή δύο φρεγατών. Τελικά κατασκευάστηκε μόνο μία, που ήρθε στην Ελλάδα μετά το τέλος της επανάστασης και την έκαψε ο Ανδρέας Μιαούλης με τα ίδια του τα χέρια την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι τού Πόρου, όταν επαναστάτησε κατά του Καποδίστρια και τα στρατεύματα τού Κυβερνήτη έκαναν γιουρούσι για να καταλάβουν τον εξεγερμένο στόλο. (Δεν το ξέρατε ούτε αυτό, έτσι;)

Επίσης, 123.000 λίρες μένουν στην Αγγλία για την αγορά έξι πολεμικών πλοιαρίων. Πήραμε μόνο το <<Καρτερία>> μετά την επανάσταση. 

Συνεχίζουμε: 
- Για μισθοδοσία φιλέλληνα(;) Κόχραν 37.000 λίρες
- Για αποπληρωμή πολεμοφοδίων 77.200 λίρες
- Διάφοροι λογαριασμοί (;;!!) 47.000 λίρες

Έτσι, από τα 2.000.000 χρυσές λίρες, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα μόλις 190.000 λίρες. Αντί αυτά τα ελάχιστα που απόμειναν να πάνε στον αγώνα κατά των Τούρκων, κατασπαταλήθηκαν στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Μωραϊτες και τους Ρουμελιώτες. Οι καπεταναίοι στρατολογούσαν κόσμο για να χτυπήσουν τους εσωτερικούς εχθρούς και πληρωνόντουσαν από τα λεφτά του δανείου. Άλλο πλιάτσικο κι εκεί, πέραν του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Ο Γκούρας για παράδειγμα, είχε ένα σώμα εκατόν πενήντα ενόπλων, αλλά έκανε ψεύτικους καταλόγους για πεντακόσιους και τσέπωνε την μισθοδοσία και τα τροφεία τους. Το ίδιο και οι αντίπαλοι του.

Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης, έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλο, να κάνει μια απογραφή (να και η πρώτη απογραφή στην ιστορία μας...) της περιουσίας του κράτους. Το κείμενο της επιτροπής ήταν λεπτομερέστατο και
εξαιρετικά σύντομο. Περιείχε μία μόλις πρόταση:
"Κύριε Κυβερνήτα, εις το ταμείον του κράτους ευρέθη έν μόνο νόμισμα και αυτό κίβδηλον".

Έκθεση του ΙΟΒΕ για τις φαρμακευτικές δαπάνες

9/5/2010
17:33
Απόλυτη ανάγκη για τη χώρα μας η μηχανοργάνωση του συστήματος φαρμακευτικής δαπάνης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ιδρύμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και της Novartis Hellas με θέμα ΄΄Πολιτικές και Οικονομία της Υγείας΄΄.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τη σχετική κατά κεφαλή δαπάνη υγείας και τις σχετικές τιμές υγείας, το 2007 εμφανίζεται διόγκωση δαπανών στη χώρα μας (με το μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη να ορίζεται στο 100 στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης εμφανίζεται στο 125) και κύρια αιτία της διόγκωσης των δαπανών υγείας αποτελεί η υπερκατανάλωση των υπηρεσιών και όχι η τιμή τους. Ως αιτίες της αύξησης της δαπάνης υγείας αναφέρονται οι εξής:

- κοινωνικοοικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες, όπως η αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού -γήρανση του πληθυσμού - λόγω αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης και αυξηση του αριθμού των μεταναστών,

- οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία,

- τα ακριβότερα νέα φάρμακα που ενσωματώνουν υψηλότερες δαπάνες και ανάπτυξης αλλά, κυρίως, οι σπατάλες του συστήματος υγείας.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο γενικός διευθυντή του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την έρευνα που υπογράφουν για το Παρατηρητήριο Οικονομικών της Υγείας του ΙΟΒΕ οι Ε. Βίτσου και Ε. Πάλακα, οι σπατάλες του συστήματος υγείας αποδίδονται στην:

- ανυπαρξία ελέγχου καθώς δεν υπάρχει ακριβής μέτρηση, έλεγχος και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών,

- έλλειψη μηχανοργάνωσης στο σύνολο του συστήματος υγείας που δυσχεραίνει τον έλεγχο των δαπανών, καθώς δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή του όγκου της κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών υγείας,

- έλλειψη, μέχρι σήμερα, συστήματος αποζημίωσης με εφαρμογή κριτηρίων οικονομικής αποτελεσματικότητας,

- υπερτιμολόγηση ιατρικών εξετάσεων, ιατρικών συσκευών και ειδικών υλικών ( βηματοδότες, τεχνητές κεφαλές κλπ)

- έλλειψη ελέγχου στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων: απαραίτητη κρίνεται η μηχανοργάνωση των φαρμακείων με ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα και η ηλεκτρονική διασύνδεσή τους με τα ασφαλιστικά ταμεία για την παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων,

- ανυπαρξία ,μέχρι σήμερα, ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμών μεταξύ πρωτοτύπων και γενοσήμων,

- έλλειψη κινήτρων για συνταγογράφηση γενοσήμων και

- σπατάλη στη χρήση των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων ως αποτέλεσμα των ακατάλληλων για νοσοκομειακή χρήση συσκευασιών.

Το ΙΟΒΕ εκτός από την μηχανοργάνωση του συστήματος προτείνει η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ο καθορισμός μέσου κόστους θεραπείας να γίνεται ανά τύπο περιστατικού καθώς αυτό δίνει τη δυνατότητα για καλύτερο προγραμματισμό και επιτρέπει την ανίχνευση των περιπτώσεων υπερκοστολόγησης ή υπερσυνταγογράφησης ενώ εκτιμά ότι απαιτείται συνεργασία και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει και σε αυτή την έρευνα ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα δεν συνδέεται τόσο με την αύξηση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, οι οποίες ρυθμίζονται από το κράτος, όσο με την αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων λόγω δημογραφικών και άλλων παραγόντων.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δείχνει ότι ανεβαίνει κάθε χρόνο κατά 0,5 δισ ευρώ.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ιδιαίτερα ότι το μεγάλο πρόβλημα της εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων είναι η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των πηγών και των στατιστικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας από τις ευρωπαϊκές αρχές καθώς παρουσιάζεται σημαντική απόκλιση των δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής και των στοιχείων που εστάλησαν στον ΟΟΣΑ. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο οι η συνολική δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της Ευρωζώνης αλλά σε αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές του που ανέρχονται σε περίπου 500 δισ ευρώ.

Η σύνθεση της δαπάνης υγείας στην Ελλάδα αφορά κατά 62,9% στη δημόσια υγεία και η ιδιωτική αποτελεί το 37,1% (ποσοστό που είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με παγκόσμια πρότυπα που έχουν εθνικό σύστημα υγείας και ως αιτίες γι΄ αυτό αξιολογούνται οι φτωχές υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος, οι παθογένειες του δημόσιου συστήματος, η αύξηση του επιπέδου κατανάλωσης, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κλπ).

Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας αποτελεί το 2,4% του ΑΕΠ με 1,6% στην Ευρωζώνη.

Σχετικά με τη δομή της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων στην ΕΕ των 27 και στην Ελλάδα προκύπτει ότι η λιανική τιμή με βάση το 100 δείχνει ότι στην ΕΕ ο παραγωγός εισπράττει το 64,2% και στην Ελλάδα το 62,1%, ο χονδρέμπορος στην ΕΕ παίρνει το 8,4% και στην Ελλάδα το 5,2% τα φαρμακεία στην ΕΕ το 20,9% και στην Ελλάδα το 23,6% και ο ΦΠΑ στην ΕΕ αποτελεί το 6,5% και στην Ελλάδα το 9,1%.

Σχετικά με τη νέα αγορανομική διάταξη του υπουργείου Οικονομίας για τον καθορισμό των τιμών φαρμάκων, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι δημιουργεί στρεβλώσεις η ρύθμιση που προβλέπει ότι ΄΄λόγω κατεπείγοντος και επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος που απαιτεί μεταβατική ρύθμιση με προσωρινή διαμόρφωση των τιμών χονδρικής πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων΄΄, οι τιμές υπολογίζονται βάσει επίπεδων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, που αγγίζουν το 27%.
Πηγή: www.athina984.gr

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Υπέστημεν ήττα...

Υπέστημεν ήττα γιατί οι στρατιώται εκοιμούντο τον ύπνο του δικαίου, και ορισμένοι στρατηγοί ήλθον σε συμφωνία με τον εχθρό... (ή ήταν και πολύ μαλάκες αδελφέ και τα πίστευαν και αυτοί τις μαλακίες που έλεγαν)

Και ενώ πολλοί φώναζαν πως το πράγμα πάει προς τα εκεί, οι στρατιώται πίστευαν τους διθυράμβους των στρατηγών τους για την ισχύ του στρατεύματος που είχαν τη μελωδία παιδικού νανουρίσματος. Και ενώ οι στρατηγοί εκλέγονταν με κριτήριο τη γραφικότητα και το καλαμπούρι που έκαναν, οι στρατιώται έκαναν καμιά δουλίτσα στα μουλωχτά, έκαναν κι αυτοί τα στραβά μάτια στους άλλους στρατιώτες, και αναπαύονταν στο τέλος της ημέρας ήσυχοι ότι η μάχη έχει κερδηθεί.

Και ξαφνικά ο εχθρός κάνει ντου και τους πιάνει με τα σώβρακα κατεβασμένα και τα πουλιά στα χέρια να αυνανίζονται κοιτώντας τα στρατιωτικά ¨μισθά" τους.

Και τότε όλοι άρχισαν να φωνάζουν τους στρατηγούς και να ρωτάνε ο ένας με τον άλλο τι θα κάνουν.

Το αγγούρι έφτασε μέχρι τις αμυγδαλές αγαπητοί συνστρατιώται...

Και όπως επισήμανε ο φίλος Ηλίας, στο μνημόνιο σελ. 12 αναφέρονται και τα κάτωθι:
Για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές Η κυβέρνηση θα αλλάξει την υπάρχουσα (κλαδική) νομοθεσία σε σημαντικούς τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει την ίδρυση υπηρεσιών, μειώνοντας σημαντικά τις απαιτήσεις που αναφέρονται στα Άρθρα 15 και 25 της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες και ειδικά απαιτήσεις σχετιζόμενες με ποσοτικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, νομικές απαιτήσεις, μετοχικές απαιτήσεις, κατώτερες ή ανώτερες αμοιβές και περιορισμούς σε πολυτομεακές δραστηριότητες. Θα πρέπει επίσης να διευκολύνει την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών, εφαρμόζοντας την παράγραφο σχετικά με την ελευθερία παροχής υπηρεσιών του Άρθρου 16 της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες μέσω μιας προσέγγισης, η οποία θα διασφαλίζει νομική βεβαιότητα για τους παρόχους υπηρεσιών, δηλαδή καθορίζοντας στην αντίστοιχη (κλαδική) νομοθεσία ξεκάθαρα ποιες προϋποθέσεις αφορούν ή όχι διασυνοριακές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θα προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων:
- του νομικού επαγγέλματος, να άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα 
- του φαρμακευτικού επαγγέλματος, σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους
Σας λέει κάτι το "μετοχικές απαιτήσεις"... ναι για εμάς είναι!!!

Με τις υγείες μας
VG

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

48ωρη Απεργία

Για το άνοιγμα και το ποσοστό κέρδους!!!

- Γιατί αισθάνομαι ότι με πούλησαν οι συνδικαλιστές μας?
- Γιατί ενώ βοούσε ο τόπος για το άνοιγμα και το ποσοστό κέρδους οι σύλλογοί μας ασχολούνταν με τα 89 ακριβά και με το στοκ? (μήπως πήραν αυτό που ήθελαν?)

Είπαμε υπάρχει σχέδιο και εμείς τρώμε χόρτο...

Καλά να πάθουμε.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Ποιοι ενδέχεται να πιέζουν να ανοίξει το επάγγελμα του φαρμακείου.Ενδειξεις από ανωνυμη επιστολή


http://www.mypharm.gr/node/733
...Διαβάστε τη σελίδα 13 στο pdf του παρακάτω link. Αύριο περνά από τη βουλή...

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Tα χάπια μας… στην Άρτα


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 19:18
Δ. Κ.
Βούιξε η πόλη της Άρτας από μια κομπίνα με φάρμακα που ήρθε στο φως, μετά από έρευνα του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων των Ιωαννίνων.

Ήδη έχει μπει -σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr - λουκέτο σε ένα από τα τέσσερα φαρμακεία που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, την ίδια στιγμή που το νοσοκομείο της Άρτας εμφανίζεται να έχει μεγάλο έλλειμμα που υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η ιστορία μάς πάει πολλά χρόνια πίσω, με μια νοσηλεύτρια να είναι η πρωταγωνίστρια στο… «φακελάκι».

Ο γιατρός, λοιπόν, έγραφε το ακριβό φάρμακο στον ασθενή, και συγκεκριμένα σε νεφροπαθείς που το είχαν ανάγκη, το οποίο κόστιζε πάνω από 800 ευρώ. Ο ασθενής πήγαινε στο νοσοκομείο και προμηθευόταν κανονικά το φάρμακό του, δηλαδή έκανε την ένεσή του. Η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια όμως (οι Αρχές πιστεύουν ότι δεν είναι μόνο εκείνη εμπλεκόμενη), που ήταν στο φαρμακείο του νοσοκομείου, έκανε μεν την πανάκριβη ένεση στο νεφροπαθή, αλλά δεν κολλούσε στο βιβλιάριο του ασθενούς το κουπόνι της αξίας των 800 ευρώ. Κρατούσε το κουπόνι και το εισέπραττε ήσυχα και αθόρυβα από τα «συμβεβλημένα» με εκείνη φαρμακεία, που δεν είναι άλλα από τα τέσσερα της ιστορίας μας. Και έτσι στο νοσοκομείο το έλλειμμα μεγάλωνε, ενώ οι υπόλοιποι… θησαύριζαν.

Όλοι κάνουν λόγο στην πόλη για πολλά και ξεκούραστα επί σειρά ετών λεφτά.

Όμως μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη… τρεις και το «γεφύρι της… αρπαχτής» γκρεμίστηκε! 
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 19:18