Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Εκτός ελέγχου οι δαπάνες για φάρμακα



Στο αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης πήγε ήδη το 1/10 των πόρων που εξοικονομήθηκαν από τη μείωση των συντάξεων


Της Χριστινας Kοψινη

Πλήρης σύγχυση επικρατεί στην αγορά του φαρμάκου, την ώρα που η μείωση -οριζοντίως- των τιμών στα σκευάσματα αποδεικνύεται ότι δεν επηρεάζει στην πράξη το κόστος που επωμίζονται τα Ταμεία, αφού δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ποια φάρμακα έχουν τιμή χαμηλότερη του μέσου τιμολογιακού κόστους των τριών πιο φθηνών χωρών της Ε.Ε. και ποια σκευάσματα είναι υπερτιμολογημένα. Ταυτοχρόνως συνεχίζεται η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Εργασίας, την ώρα που οι φαρμακευτικές δαπάνες στα Ταμεία συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα και ο ΟΠΑΔ έχει διακόψει την πληρωμή των φαρμακοποιών από τον Οκτώβριο του 2009.


Η εικόνα αυτή απορρέει από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να συνετιστούν οι φαρμακοβιομήχανοι και λοιποί παράγοντες της αγοράς και να αποδεχθούν τα μέτρα ελέγχου και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που επιβάλλει το υπουργείο. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων της αγοράς, βουλευτών ιατρών, φαρμακοποιών και διοικητών Ταμείων.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς, που κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις, αντέδρασαν έντονα προς την κυβέρνηση διότι δεν εφήρμοσε διάταξη νόμου που προσφάτως ενέκρινε, όπως είπαν, επικρίνοντας έντονα την υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Κατσέλη. Κριτική άσκησαν διότι, όπως επισήμαναν, προχώρησε αντί της εφαρμογής του νόμου σε οριζόντια ανακοστολόγηση προς τα κάτω και σε ποσοστό έως και 23% για 1.500 σκευάσματα, εισπράττοντας, όμως, 1.200 ενστάσεις από την αγορά.

Πάντως, οι παραινέσεις και οι διοικητικού τύπου αποφάσεις δεν φάινεται να κάμπτουν την αγορά, εκπρόσωποι της οποίας προκάλεσαν ανοικτά χθες τους υπουργούς της κυβέρνησης λέγοντας: «Eσείς αδειοδοτείτε, εσείς τιμολογείτε, μαζευτείτε σε ένα τραπέζι οι τρεις υπουργοί να τα βρείτε».

Ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος προς τις φαρμακοβιομηχανίες, ζήτησε να μειώσουν τα κέρδη τους «για να μην πέσει το σύστημα (των Ταμείων) σε ξέρα». Με στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,1 δισ. ευρώ, όπως ορίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε λάβρος κατά της κερδοφορίας που προκαλείται από την αλόγιστη αύξηση των τιμών στα φάρμακα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κάνουν δεύτερη σκέψη για τις τιμές των φαρμάκων οι ασφαλισμένοι των 700 ευρώ», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος δήλωσε ότι από την εξοικονόμηση των 600 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης χάθηκε το 1/10 σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δήλωσε δε ενοχλημένος διότι το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση της δαπάνης, αν και μικρότερη του 2009, παρότι, όπως είπε, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία το ΙΚΑ κατέγραψε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,5%.

Στην εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων που θα ισχύσουν στο εξής αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης. Ειδικότερα, όσες φαρμακευτικές εταιρείες δεν καταβάλουν έστω το 3% της επιστροφής των εσόδων θα αφαιρούνται από τη λίστα φαρμάκων, ενώ όσοι γιατροί αρνούνται να αναγράψουν τον ΑΜΚΑ στη συνταγή -επικαλούμενοι προστασία προσωπικών δεδομένων- θα χάνουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τα Ταμεία.

Από το 2004
Υπενθυμίζεται ότι από το 2004 μέχρι και το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων εκτοξεύτηκε στο ποσό των 5 δισ. ευρώ. Κάθε Ταμείο δαπανά έως 700 ευρώ για κάθε έναν από τους περίπου 7 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, ενώ μόνο το ΙΚΑ ξοδεύει κάθε χρόνο 2,5 δισ. ευρώ για φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε, επίσης, μια επανάληψη των στοιχείων που συνιστούν το διαρκές σκάνδαλο του φαρμάκου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην εκτεταμένη πλαστή συνταγογράφηση, αφήνοντας αιχμές για βιβλιάρια που εξυπηρετούν αποστολή φαρμάκων ακόμη και στην Αλβανία. Πάντως ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αυστηρών διοικητικών μέτρων και υποστήριξε ότι ολοκληρωμένα αποτελέσματα για το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής των συνταγών θα υπάρχουν μετά τις 10 Ιουνίου, οπότε θα γίνουν και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τους γιατρούς ή τους φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις συμβάσεις με το ίδρυμα. Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία από τον Μάιο για την ηλεκτρονική καταγραφή 2,7 εκατ. συνταγών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_26/05/2010_402239.

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά αισθάνομαι σαν να είμαι σε roller coaster. Είναι πραγματικά απίστευτες οι συγκινήσεις που προσφέρει ο περιοδεύων θίασος του ΓΑΠ.

    Μόνο που το εισιτήριο για το τρενάκι είναι λίγο ακριβό και σε λίγους μήνες θα πρέπει να κατέβω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή